Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί μεγαλύτερος σεισμός της τάξης των 6 - 6,2 Ρίχτερ»

zoornalistas.com

Περιήγηση στον ζωολογικό κήπο των media, της ενημέρωσης και της (μικρο)πολιτικής

Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί μεγαλύτερος σεισμός της τάξης των 6 - 6,2 Ρίχτερ»
https://www.zoornalistas.com/2025/02/6-62.html
Feb 5th 2025, 11:15


Είναι μια πολύ περίεργη και έντονη ακολουθία, από τις σπάνιες στον ελληνικό χώρο, τόνισε ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος

Δεν σταματούν τα Ρίχτερ στη Σαντορίνη, που έχει ερημώσει με χιλιάδες κατοίκους να έχουν εγκαταλείψει το νησί. Άλλες τρεις σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,3, 4 και 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας — με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 04:21, στις 04:16 και στις 01:50 — στον θαλάσσιο χώρο από 18 ως 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας. Και οι τρεις σεισμοί χαρακτηρίζονται «ασθενείς» από το Ινστιτούτο.

Χθεσινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), επισήμανε πως στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης έχουν καταγραφτεί από τον Ιούνιο «πάνω από 2.500» σεισμικές δονήσεις και ακόμη πως «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας».

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός της τάξης των 6-6,2 Ρίχτερ» σημείωσε ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), μιλώντας νωρίς το πρωί στην ΕΡΤ.
Όπως είπε, η σεισμική ακολουθία έχει μετακινηθεί στο ρήγμα της Ανύδρου, από το οποίο έχουν σπάσει αρκετά κομμάτια. «Το επίκεντρο έχει μετακινηθεί σε απόσταση 20-25 χλμ από τη Σαντορίνη» είπε. «Αυτό μας δίνει ένα καλύτερο "αέρα". Ακόμα και σε μεγαλύτερη δόνηση οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες» σημείωσε.

Ο καθηγητής σεισμολογίας ανέφερε πως δεν έχει ξαναδεί τέτοια σεισμική ακολουθία στην Ελλάδα. «Κάτι τέτοιο δεν θυμάται κάποιος. Είναι μια πολύ περίεργη και έντονη ακολουθία, από τις σπάνιες στον ελληνικό χώρο» είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, απέρριψε τα σενάρια που ακούγονται ότι οι συνεχείς σεισμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν έκρηξη στα ηφαίστεια της περιοχής. «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο στοιχείο ειδικά για τα ελληνικά ηφαίστεια» ανέφερε, εξηγώντας ότι τα ηφαίστεια δεν «ξύπνησαν» ούτε στον μεγάλο σεισμό της Αμοργού, που ήταν ο μεγαλύτερος επιφανειακός σεισμός στην Ευρώπη τον 20ο αιώνα.

Πάντως, ερωτηθείς για το πότε θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι της Σαντορίνης που έχουν φύγει από το νησί, ο Κ. Παπαζάχος ήταν φειδωλός. «Η δυσκολία με τις σεισμικές ακολουθίες είναι πως δεν είναι φαινόμενα που δουλεύουν με ανθρώπινο χρόνο. Θα είναι εξαιρετικά απίθανο αν η κατάσταση αλλάξει τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Θεωρητικά θα πάμε σε πολλές εβδομάδες και μήνες» τόνισε, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα φαινόμενο ένα φαινόμενο διαρκείας.

Πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ: Περιμένω τον κύριο σεισμό των 6 Ρίχτερ
«Περιμένω τον κύριο σεισμό των 6 Ρίχτερ» δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής Σεισμολογίας και πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δημήτρης Παπανικολάου, λέγοντας ότι ένας σεισμός 6 Ρίχτερ είναι 32 φορές μεγαλύτερος από έναν σεισμό 5 Ρίχτερ.
«Έπρεπε να έχουμε σεβαστεί και να έχουμε προσέξει να μην χτίσουμε στα πρανή της καλντέρας. Έχουμε κατολισθήσεις με τους σεισμούς των 4 Ρίχτερ. Αν γίνει ο σεισμός των 6 ρίχτερ πιθανώς να αποκολληθούν μεγάλα κομμάτια και να έχουμε ανάλογες συνέπειες σε κτίσματα» συμπλήρωσε.



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/FfCjQp
Σχόλια