Γιατί ένας hacker στρέφεται στο κυβερνοέγκλημα;

secnews.gr
IT Security News, Gadgets, Tweaks for Geeks and More

Γιατί ένας hacker στρέφεται στο κυβερνοέγκλημα;
https://www.secnews.gr/645584/giati-enas-hacker-strefetai-kibernoegklima/
Apr 13th 2025, 12:51
by Digital Fortress

Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί ένας άνθρωπος που ασχολείται με το hacking στρέφεται στο κυβερνοέγκλημα; Συνήθως, έχουμε στο μυαλό μας τον hacker σαν κάτι κακό. Όμως υπάρχουν διάφορα είδη hacking. Για παράδειγμα υπάρχει το Ethical Hacking, που αναφέρεται στην πρακτική του να εισβάλλει κάποιος σε ένα σύστημα για καλό σκοπό. Οι Ethical Hackers, γνωστοί και ως "white hat hackers", εργάζονται για να εντοπίσουν και να διορθώσουν τυχόν ευπάθειες πριν αυτές χρησιμοποιηθούν από κακόβουλους hackers. Οι ethical hackers μπορούν να δουλεύουν σε θέσεις cybersecurity σε εταιρείες και να συμμετέχουν σε bug bounty προγράμματα. Υπάρχει, όμως, και το κακόβουλο hacking (black hat), όπου ο hacker επιτίθεται σε έναν χρήστη ή εταιρεία με στόχο το κέρδος, την πρόκληση ζημιάς, ή την απόκτηση εξουσίας. Γιατί, όμως ένας hacker στρέφεται στο κυβερνοέγκλημα, ενώ έχει και άλλες επιλογές; Η απάντηση δεν είναι απλή γιατί πίσω από κάθε "hacker που στράφηκε στο κυβερνοέγκλημα", υπάρχει σχεδόν πάντα μια ιστορία, όχι απλώς κακή πρόθεση.
Δείτε επίσης: Μύθοι και παρεξηγήσεις γύρω από το ethical hacking


Οι λόγοι ποικίλλουν, αλλά με βάση εμπειρικά δεδομένα, μαρτυρίες και αναλύσεις της κοινότητας, οι πιο συχνοί λόγοι είναι οι εξής:
1. Οικονομικά κίνητρα
Ο πιο "προφανής" λόγος για τον οποίο ένας hacker στρέφεται στο κυβερνοέγκλημα: τα χρήματα.
Ένας hacker με δυνατότητες να βρει κενά ασφαλείας, να παρακάμψει μέτρα προστασίας ή να φτιάξει malware μπορεί να κερδίσει πολλά χρήματα, πολύ γρήγορα. Αν συγκρίνεις έναν νόμιμο μισθό entry-level στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας με τα ποσά που προσφέρονται για ransomware ή exploits στη μαύρη αγορά… η διαφορά είναι τεράστια. Οπότε ένας άνθρωπος με τέτοιες δυνατότητες μπορεί να μπει στον πειρασμό!
2. Αίσθημα αναγνώρισης / "δόξας"
Πολλοί hackers, ειδικά νεότεροι, έλκονται από το "σπάσιμο των κανόνων" και την αίσθηση ότι ξεγελάς συστήματα που χτίστηκαν από γίγαντες. Το να χακάρεις κάτι δύσκολο φέρνει status στην underworld κοινότητα. Μερικές φορές είναι και αντίδραση σε αίσθηση υποτίμησης: "δεν με βλέπετε; τώρα θα με δείτε". Έχουν καταγραφεί διάφορες τέτοιες περιπτώσεις.
3. Ηθική σύγχυση ή αντίδραση
Υπάρχουν hackers που θεωρούν ότι οι στόχοι (π.χ. εταιρείες / κράτη) "αξίζουν να πάθουν κάτι κακό". Πίσω από πολλές επιθέσεις, βρίσκονται συχνά οι λεγόμενοι hacktivisits, hackers που πραγματοποιούν επιθέσεις, έχοντας πολιτικά κίνητρα. Μερικοί πιστεύουν ότι το κράτος ή οι πολυεθνικές εκμεταλλεύονται τους πολίτες, οπότε το "χάκινγκ" είναι μορφή αντίστασης.
Δείτε επίσης: Πώς το ethical hacking μπορεί να αποτρέψει το κυβερνοέγκλημα;
4. Πλήξη, πρόκληση, περιέργεια
Μερικοί το ξεκινάνε για την πρόκληση. Είναι αυτό το "μπορώ, άρα το κάνω". Ίσως ξεκινούν ως white hat hackers, αλλά σιγά σιγά ξεπερνούν τα όρια.
Γιατί ένας hacker στρέφεται στο κυβερνοέγκλημα;


5. Απουσία ευκαιριών
Σε κάποιες χώρες/περιοχές, οι ταλαντούχοι νεαροί hackers δεν έχουν πρόσβαση σε επίσημη εκπαίδευση και δεν μπορούν να βρουν εύκολα δουλειά. Η απογοήτευση μπορεί να τους οδηγήσει να κάνουν αυτό που τους αρέσει, αλλά όχι και με τον πιο νόμιμο τρόπο…
6. Επαγγελματική μετάβαση (ή διπλή ζωή)
Ορισμένοι hacker ξεκινούν νόμιμα, σε θέσεις κυβερνοασφάλειας, αλλά επηρεάζονται από άλλους κακόβουλους hackers που τους προσεγγίζουν και τους προσφέρουν συνεργασία (για κυβερνοέγκλημα), υποσχόμενοι περισσότερες προκλήσεις και καλύτερη αμοιβή,. Επίσης, μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να κάνουν και παράνομες δραστηριότητες χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.
Υπάρχουν και οι hybrids που κινούνται και στους δύο κόσμους ταυτόχρονα.
Δείτε επίσης: Τι πιστεύουν οι ethical hackers για την τεχνητή νοημοσύνη (AI);
Συμπερασματικά, πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι δεν είναι όλοι οι hackers "κακοί", ούτε όλοι οι cybercriminals άπληστοι. Συχνά είναι έξυπνα άτομα που ένιωσαν έξω από το σύστημα και βρήκαν έναν τρόπο να νιώσουν σημαντικοί, ελεύθεροι ή απλώς να επιβιώσουν. Ωστόσο, η πρόκληση βλάβης σε ένα χρήστη ή οργανισμό είναι παράνομη και δεν θεωρείται επιτρεπτή.



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com
If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/3xfHTz
Σχόλια
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.