Οργή κατά Μητσοτάκη στην Κοζάνη...
Nonews-NEWS.com
FRANK
Οργή κατά Μητσοτάκη στην Κοζάνη...
http://www.nonews-news.com/2025/04/blog-post_26.html
Apr 3rd 2025, 21:01
Τα ΜΑΤ τον «προστάτευσαν» με δακρυγόνα (BINTEO)...Τα επεισόδια διαδραματίστηκαν κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον ΑτμοΗλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Καρδιάς και οδήγησαν στον τραυματισμό δημοτικής συμβούλου... · Ο ίδιος στις ομιλίες του και το Μαξίμου στις ανακοινώσεις του, παρασιώπησαν το γεγονός. · Σκληρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.Για επίσκεψη κυβερνητικών θριάμβων και συσπείρωσης του κομματικού ακροατηρίου κίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με προορισμό την Κοζάνη την Πέμπτη, οι κάτοικοι όμως της περιοχής του επιφύλαξαν άλλη κατάληξη με οργή, διαμαρτυρίες, πανώ και συνθήματα, στην οποία ωστόσο τα ΜΑΤ δεν δίστασαν να απαντήσουν με δακρυγόνα, επιθέσεις και τραυματισμό μιας δημοτικής συμβούλου.
Τα επεισόδια διαδραματίστηκαν κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον ΑτμοΗλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Καρδιάς. Την κινητοποίηση εκεί, οργάνωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ, τα Εργατικά Κέντρα Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Φλώρινας, αυτοδιοικητικοί παράγοντες και πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την πνιγηρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει οικονομικά και αναπτυξιακά η περιοχή, από το 2019 έως και σήμερα.
Περίπου στη 13.00 οι διαδηλωτές ζήτησαν να περάσουν προς τον πρωθυπουργό για να του εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, η αστυνομία το απαγόρευσε και τότε εκείνοι επιχείρησαν να σπάσουν το μπλόκο και να πλησιάσουν πιο κοντά στο σημείο της εκδήλωσης. Αμέσως τα στελέχη των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το οργισμένο πλήθος.
Από την επίθεση των ΜΑΤ τραυματίστηκαν διαδηλωτές, ανάμεσα τους η δημοτική σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κοζάνης Τίνα Κουζιάκη, ενώ δέκτες επίθεσης έγιναν και συντάκτες που κάλυπταν το γεγονός, ανάμεσά τους και η δημοσιογράφος της εφημερίδας Ριζοσπάστης.
kozan.gr«Είναι ντροπή από τον πρωθυπουργό να δώσει αυτές τις εντολές. Να χτυπήσουν την ήδη χτυπημένη περιοχή της Μακεδονίας που αυτοί οι ίδιοι διέλυσαν», τόνισε χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής που συμμετείχε στη διαδήλωση.
Παρασιώπηση της διαμαρτυρίας
Τα ενημερωτικά σημειώματα του Μαξίμου για την επίσκεψη στην Δυτική Μακεδονία, παρέλειψαν οποιαδήποτε αναφορά στα επεισόδια τα οποία κάλυψαν πολλά τοπικά και εθνικά Μέσα Μαζικής ενημέρωσης:
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση με θέμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση & Επιχειρηματικότητα: Η Δυτική Μακεδονία περνάει σε νέα εποχή», που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη».
-
«Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιάννη Αμανατίδη, τους Βουλευτές Νέας Δημοκρατίας της Κοζάνης, Ευστάθιο Κωνσταντινίδη και Μιχάλη Παπαδόπουλο, Γρεβενών Αθανάσιο Σταυρόπουλο, Καστοριάς Μαρία Αντωνίου και Φλώρινας Σταύρο Παπασωτηρίου, καθώς και το προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας. Συνομίλησε, επίσης, με εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ».
-
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον οικισμό της Ακρινής, τον οποίο είχε επισκεφτεί και το 2008, τότε ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους που εκπαιδεύονται στο Κέντρο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Απασχόλησης, όπου παρέχονται μαθήματα για την απόκτηση πιστοποιημένων δεξιοτήτων και υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού, στο πλαίσιο της στήριξης που παρέχεται στον τοπικό πληθυσμό ώστε να επανενταχθεί εύκολα στην αγορά εργασίας μετά τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας της περιοχής.
Ο Πρωθυπουργός συζήτησε με πολίτες για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί ώστε η Ακρινή να μετατραπεί σε πράσινο οικισμό, όπως είχε παλαιότερα δεσμευτεί. Ανάμεσα σε άλλα, προβλέπονται η ανάπτυξη μονάδας ηλιακής ενέργειας ισχύος 35 MW, η οποία θα εξυπηρετεί την τοπική ενεργειακή κοινότητα, η κατασκευή νέας επαρχιακής οδού μήκους 10,6 χιλιομέτρων για την απρόσκοπτη πρόσβαση στο χωριό, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε στέγες, ο σχεδιασμός δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης και μελετημένες δενδροφυτεύσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στη σημασία της δίκαιης μετάβασης για την ευρύτερη Δυτική Μακεδονία, έχοντας πάντα ως επίκεντρο τους κατοίκους της περιοχής, ενώ προσέθεσε πως το νέο επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ προσθέτει πόρους που θα προσδώσουν μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Οι κάτοικοι χάρισαν στον Πρωθυπουργό ποντιακή λύρα και παραδοσιακά προϊόντα».
Καμία αναφορά άλλωστε στους διαδηλωτές και στη λαϊκή δυσαρέσκεια, και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στις διαδοχικές ομιλίες του:
Στην εκδήλωση με θέμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση & Επιχειρηματικότητα: Η Δυτική Μακεδονία περνάει σε νέα εποχή»:
«Σεβασμιότατε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι, η στενότητα του χρόνου ανάγκασε τον Νίκο Παπαθανάση και τους προηγούμενους ομιλητές να είναι γρήγοροι στην απαρίθμηση των σημαντικών πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει για τη Δυτική Μακεδονία, αδικώντας, πιστεύω, την πυκνότητα των δράσεων τις οποίες έχουμε δρομολογήσει.
Θυμάμαι ότι έχω ξαναβρεθεί σε αυτή την αίθουσα, σε μία μαραθώνια, σχεδόν τετράωρη συζήτηση την οποία είχαμε τότε με όλους τους αρμόδιους φορείς και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε μία άλλη εποχή όπου δικαιολογημένα υπήρχε περισσότερος σκεπτικισμός και προβληματισμός για την εφικτότητα του φιλόδοξου Σχεδίου της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, για το οποίο τότε μιλούσαμε.
Όπως είπε και ο Νίκος, ένα Σχέδιο το οποίο ήταν και παραμένει πρωτοποριακό σε ευρωπαϊκά δεδομένα, ένα Σχέδιο και ένα πρόγραμμα τώρα, γιατί από σχέδιο τώρα μιλάμε για πρόγραμμα, το οποίο αυτή τη στιγμή υλοποιείται ουσιαστικά εκ του μηδενός και το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς την προσωπική αφοσίωση του Αναπληρωτή Υπουργού, του Νίκου Παπαθανάση, στον οποίο πιστεύω ότι αξίζει ένα πολύ θερμό χειροκρότημα. Πρέπει να τον αισθάνεστε ως έναν δικό σας άνθρωπο.
Αλλά φυσικά και τη βοήθεια του Θανάση Κοντογεώργη, του Πελοπίδα Καλλίρη, του Στάθη, του Μιχάλη, της Μαρίας, του Θανάση, του Σταύρου, των πέντε βουλευτών μας. Πολλοί εργάστηκαν για να μπορούμε να είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να μιλάμε με συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Πράγματι, το Σχέδιο αυτό έχει έναν κύριο στόχο, έναν κεντρικό σκοπό, κι αυτός δεν είναι άλλος από τη δημιουργία πολλών νέων, καλά πληρωμένων θέσεων απασχόλησης, που θα υποκαταστήσουν την απώλεια των θέσεων εργασίας που η απολιγνιτοποίηση αναπόφευκτα προκάλεσε στην περιοχή σας.
Θυμάμαι όταν πρωτομίλησα για την πολιτική της χώρας για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη -έγινε για πρώτη φορά το 2019-, μια πολιτική απόφαση δύσκολη, τολμηρή, η οποία όμως έπρεπε να συνοδευτεί αναπόφευκτα από ένα τέτοιο σχέδιο προκειμένου να μπορέσουμε να δώσουμε στη Δυτική Μακεδονία πρωτίστως, αλλά και στη Μεγαλόπολη, ορατότητα και προοπτική. Κυρίως για τα νέα παιδιά, αλλά πρωτίστως για τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις, που θα κληθούν να επιχειρήσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας εδώ, στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας.
Πιστεύω ότι σήμερα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πιο αισιόδοξοι, δεν θα πω αισιόδοξοι, αλλά πιο αισιόδοξοι σε σχέση με το πού βρισκόμασταν πριν από έναν χρόνο. Το πρόγραμμα έχει τρέξει πολύ γρήγορα. Παρουσίασε ο Νίκος τις ωφελημένες επιχειρήσεις από τους διάφορους πυλώνες του προγράμματος.
Μόνο αυτές οι δράσεις θα δημιουργήσουν παραπάνω από 2.500 θέσεις εργασίας.
Και προφανώς βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, διότι φιλοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε και άλλες σημαντικές μεγάλες επενδύσεις, έτσι ώστε όχι μόνο να αναπληρώσουμε το κενό των χαμένων θέσεων εργασίας αλλά πραγματικά να μπορέσουμε να καταστήσουμε τη Δυτική Μακεδονία έναν πόλο ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας.
Μια Περιφέρεια που, όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές με τον Περιφερειάρχη, θα μπορέσει να συνδυάσει τα φυσικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, έναν δυναμικό πρωτογενή τομέα -μια Περιφέρεια σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό ως προς τις τουριστικές της ομορφιές-, με δράσεις καινοτομίας και ανάπτυξης, συνδεδεμένες με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Αξιοποιώντας φυσικά και τις μεγάλες προοπτικές που η διασυνδεσιμότητα και τα δίκτυα της περιοχής προσφέρουν στον τόπο σας.
Πρέπει να σας πω ότι η έμφαση την οποία δίνουμε στην υλοποίηση του σχεδίου αυτού είναι πολύ συστηματική. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα τα οποία σας παρουσίασε σήμερα ο Νίκος.
Εξίσου μεγάλη έμφαση δίνουμε και σε άλλα σημαντικά έργα τα οποία έρχονται και "κουμπώνουν" με το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, σημαντικά έργα υποδομών, έργα τα οποία αφορούν στην άρδευση. Είναι πράγματι παράξενο αυτό το οποίο πολλές φορές μου επαναλαμβάνει ο Περιφερειάρχης: να υπάρχει πολύ υδάτινο δυναμικό στην περιοχή, να υπάρχει νερό, δηλαδή, αλλά να μην υπάρχουν τα απαραίτητα αρδευτικά δίκτυα έτσι ώστε η περιοχή να μπορεί να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στον πρωτογενή τομέα.
Σημαντικές πρωτοβουλίες όσον αφορά τη διασυνδεσιμότητα. Ο Ε65, ένα εμβληματικό έργο για τη Δυτική Μακεδονία και ένα προσωπικό μου στοίχημα, διότι ο δρόμος αυτός δεν θα γινόταν ποτέ αν δεν αναλώναμε σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο στην αρχή της διακυβέρνησής μας προκειμένου να μπορέσουμε να «ξεκλειδώσουμε» το βόρειο τμήμα. Θα είναι έτοιμος ο Ε65 μέχρι το φθινόπωρο του 2026 και πιστεύω ότι θα αλλάξει δραστικά την όψη όλης της Δυτικής Μακεδονίας.
Αλλά και σημαντικά έργα τεχνολογίας και καινοτομίας, όπως, παραδείγματος χάρη, ένας δεύτερος υπερυπολογιστής, ο οποίος θα μπορέσει να προσφέρει και στις σημαντικές επενδύσεις που γίνονται στον τομέα της διαχείρισης δεδομένων, σημαντική υπολογιστική δύναμη για να μπορούμε να μετατρέψουμε και τη Δυτική Μακεδονία, με επίκεντρο το Πανεπιστήμιο, σε ένα σημαντικό κέντρο τεχνητής νοημοσύνης για την πατρίδα μας.
Χρησιμοποίησε ο κ. Περιφερειάρχης μία φράση η οποία νομίζω ότι είναι σωστή: "Είναι συνολικά η Δυτική Μακεδονία μία Περιφέρεια σε μετάβαση". Αλλά δεν είναι μόνο η Δυτική Μακεδονία μία Περιφέρεια σε μετάβαση, θα έλεγα ότι και η χώρα μας είναι μία χώρα σε μετάβαση. Είναι μία χώρα η οποία πρέπει να τρέξει γρήγορα, να καλύψει το χαμένο έδαφος της πολυετούς οικονομικής κρίσης. Και μία χώρα η οποία πρέπει, βέβαια, να επιδείξει και την απαραίτητη ευελιξία και προσαρμοστικότητα προκειμένου να μπορεί συνέχεια να ανταποκρίνεται σε διεθνείς προκλήσεις και σε αλλαγές στο παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.
Μόλις χθες -θα το ακούσατε, φαντάζομαι- ο Πρόεδρος Trump ανακοίνωσε μία, θα έλεγα, κολοσσιαίας διάστασης στροφή στην οικονομική πολιτική, στη διεθνή εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. Είναι μία ιστορική στροφή στον προστατευτισμό και μία πολύ απότομη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει λειτουργήσει εδώ και πολλές δεκαετίες. Και είναι επίσης, θα έλεγα, μία απόκλιση από τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται την οικονομική και κοινωνική πρόοδο από την ίδρυσή της.
Εμείς είμαστε μία χώρα που ήμασταν πάντα υπέρμαχοι του ελεύθερου εμπορίου και πιστεύουμε και πιστεύω ακράδαντα ότι αυτός ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος ο οποίος ξεκινά, τελικά δεν θα ωφελήσει κανέναν, θα βλάψει τους πάντες. Ελπίζω και εύχομαι σύντομα να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μία αποκλιμάκωση αυτών των προστατευτικών πρακτικών.
Η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι εκεί θα συνδιαμορφωθούν οι αποφάσεις τις οποίες θα λάβουμε για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε σε αυτή την πρωτοφανή ιστορικά απόφαση την οποία πήραν οι ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική οικονομία, με σχέδιο, με υπευθυνότητα, θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτές τις δύσκολες προκλήσεις.
Αναφέρθηκα σε αυτή την εξέλιξη για να καταδείξω μόνο το πόσο, θα έλεγα, ρευστό είναι το διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον και πόσο σημαντική είναι η πολιτική σταθερότητα την οποία έχουμε σήμερα στη χώρα και η δυνατότητα αυτής της κυβέρνησης να μπορεί να χαράσσει μία σταθερή πορεία για την πατρίδα μας σε αυτούς τους εξαιρετικά ταραγμένους καιρούς.
Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω την πολύ μεγάλη σημασία την οποία θα έχει η επόμενη εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχουμε. Αφορά, ουσιαστικά, ένα πολύ φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, το οποίο έρχεται να επανατοποθετήσει μία επιχείρηση η οποία είναι ταυτισμένη με την ιστορία αυτού του τόπου σε μία νέα διάσταση, βλέποντας τις προοπτικές του μέλλοντος. Να επενδύσει και πάλι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στη Δυτική Μακεδονία, αλλά με το μάτι στραμμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην τεχνητή νοημοσύνη σε πολύ μεγάλα data centers.
Είναι μία εμβληματική πρωτοβουλία την οποία αναλαμβάνει η ΔΕΗ την οποία πιστεύω ότι όλοι πρέπει να χαιρετίσουμε, η οποία σε πλήρη ανάπτυξη θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, άλλου τύπου θέσεις εργασίας, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και που βέβαια θα απαιτήσουν και από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της περιοχής να προσαρμοστούν ανάλογα στα προγράμματα σπουδών τους, έτσι ώστε να μπορούμε να τροφοδοτούμε με νέους εργαζόμενους με τις απαραίτητες δεξιότητες αυτή τη νέα πολύ σημαντική επένδυση η οποία ανακοινώνεται σήμερα από τη ΔΕΗ.
Τέλος, μου επισημάνθηκε η πολύ μεγάλη ταχύτητα με την οποία απορροφήθηκαν οι 700 θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης από τη ΔΥΠΑ, που απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι ανακοινώθηκαν μόλις πριν από μια εβδομάδα.
Είμαι στην ευχάριστη θέση, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας και με τη ΔΥΠΑ, να ανακοινώσω ότι θα προκηρύξουμε άλλες 700 θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης, ώστε και με αυτόν τον τρόπο να προσφέρουμε μία άμεση ανακούφιση στους ανέργους της περιοχής σας. Μία ακόμα πρωτοβουλία η οποία έρχεται και συνδέεται με τις πολύ σημαντικές ανακοινώσεις οι οποίες έγιναν, όχι μόνο από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν, αλλά συνολικά και από την κυβέρνηση.
Να ευχαριστήσω, κλείνοντας, και πάλι όλους τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις που επιλέγουν να επενδύσουν στην περιοχή σας. Έχουμε πια ένα πλαίσιο κινήτρων το οποίο είναι το πιο ευνοϊκό στη χώρα. Αδράξτε την ευκαιρία. Πιστέψτε στον τόπο σας. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας για να κάνουμε τη Δυτική Μακεδονία από ουραγό, πρωταθλητή στην απασχόληση. Είναι ένα στοίχημα το οποίο όλοι μαζί πρέπει να το κερδίσουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ».
Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία:την εκδήλωση για την παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία:«Σεβασμιώτατε, κυρίες και κύριοι Υπουργοί και Βουλευτές, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχοι, αγαπητέ Γιώργο Στάσση, Διευθύνοντα Σύμβουλε της ΔΕΗ, αγαπητέ κ. Πρύτανη, ήταν τόσο συναρπαστική και αισιόδοξη και πηγή έμπνευσης η παρουσίαση του Γιώργου, που επιτρέψτε μου να εγκαταλείψω την προετοιμασμένη ομιλία μου και να μιλήσω από στήθους.
Και σκεφτόμουν, καθώς άκουγα τον Γιώργο, την πρώτη μου επίσκεψη στη Δυτική Μακεδονία, στην ενεργειακή «καρδιά» της χώρας και στο χωριό της Ακρινής, τότε το 2008, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Θυμάμαι ήταν μαζί και ο Μιχάλης Παπαδόπουλος. Και θυμάμαι τότε, συνομιλώντας με τους κατοίκους του χωριού, για το οποίο είχε ήδη δρομολογηθεί η μετεγκατάστασή του, το άγχος τους, την ανησυχία τους για το μέλλον τους, την ένταση η οποία τότε υπήρχε σε αυτή την αίθουσα όπου επιχειρούσαμε να συζητήσουμε μαζί τους και να καταλάβουμε τους προβληματισμούς τους.
Θυμάμαι, όμως, ταυτόχρονα και τον δικό μου εσωτερικό προβληματισμό, καθώς το 2008 ήταν ήδη σαφές σε κάποιους από εμάς ότι η κλιματική κρίση ήταν ήδη μία πραγματικότητα, επιστημονικά διαπιστωμένη, και ότι θα ήμασταν υποχρεωμένοι, αργά ή γρήγορα, να αναζητήσουμε νέους τρόπους παραγωγής ενέργειας.
Με άλλα λόγια, ήταν σαφές σε εμένα από τότε ότι κάποια στιγμή η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη θα έφτανε στο τέλος της και μαζί θα τελείωνε και ένα μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο είχε ταυτιστεί απόλυτα με την ιστορία και την προκοπή και την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας.
Να πάμε στο επόμενο χρονικό ορόσημο, το 2019, όταν για πρώτη φορά μας εμπιστεύθηκαν οι Έλληνες πολίτες την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας και να σταθώ σε δύο συγκεκριμένες στιγμές του 2019. Η πρώτη ήταν η ομιλία την οποία έκανα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όπου περιέγραψα την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στην πράσινη μετάβαση και στην απεξάρτηση από το λιγνίτη. Μία απόφαση τολμηρή, μία απόφαση, όμως, η οποία πιστεύω ότι δικαιώθηκε από την εξέλιξη των γεγονότων, από την ταχύτητα με την οποία περνάμε στην πράσινη μετάβαση, αλλά και από την οικονομική πορεία του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη.
Διότι, όπως είπε και ο κ. Στάσσης, σήμερα ο λιγνίτης πια είναι μια ακριβή πηγή παραγωγής ενέργειας, καθώς οι τιμές εκπομπών των ρύπων είναι τέτοιες που καθιστούν την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη μη ανταγωνιστική και εξαιρετικά ακριβή.
Το 2019, όμως, έγινε και κάτι ακόμα: ξεκίνησε η διαδικασία μετασχηματισμού της ΔΕΗ. Θέλω να θυμίσω στους παρευρισκόμενους ότι όταν μας εμπιστεύθηκε για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός, το 2019, η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ είχε πέσει -αν θυμάμαι καλά- κοντά στο 1,5 ευρώ. Η επιχείρηση ήταν τότε πρακτικά στα όρια της χρεοκοπίας.
Πήραμε πολύ τολμηρές αποφάσεις με αποτέλεσμα σήμερα, έξι χρόνια μετά, η ΔΕΗ να είναι μια εξαιρετικά εύρωστη επιχείρηση, ένας εθνικός πρωταθλητής, μία εταιρεία η οποία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναδιάταξη του ενεργειακού χάρτη στα Βαλκάνια. Αλλά και μία εταιρεία η οποία έχει τη δυνατότητα να μπορεί να οραματίζεται και να υλοποιεί φιλόδοξα σχέδια, όπως αυτό το οποίο σας παρουσιάστηκε σήμερα.
Αν προχωρήσουμε λίγο τον χρόνο παραπέρα και πάμε στο 2021-2022, όταν η χώρα, αναλογίζοντας την υποχρέωσή της απέναντι στη Δυτική Μακεδονία, διαπραγματεύτηκε και διεκδίκησε το πρώτο σχέδιο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας, το ΣΔΑΜ, όπως το λέγαμε τότε, το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο καταφέραμε και μετεξελίξαμε πολύ γρήγορα -έχοντας τον Νίκο Παπαθανάση σε πρωταγωνιστικό ρόλο- σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα εισφέρει στην Δυτική Μακεδονία παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ και το οποίο ήδη αρχίζει και υλοποιείται. Διότι ήταν υποχρέωσή μας να μπορέσουμε να χαράξουμε γι' αυτόν τον τόπο έναν οδικό χάρτη αισιοδοξίας και ελπίδας.
Και θυμάμαι τις πολλές μου επισκέψεις στη Δυτική Μακεδονία, το άγχος, την ανησυχία, τον φόβο των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας: «τι θα γίνει με εμάς;», «πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας;». Ποιο είναι το μέλλον μιας περιοχής που, όπως σας είπα και πριν, ήταν απολύτως ταυτισμένη με τη ΔΕΗ και με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.
Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο αισιόδοξα και πολύ πιο ενθαρρυντικά. Είχαμε την ευκαιρία πριν, στην Περιφέρεια, να παρουσιάσουμε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, διαπιστώσαμε το ενδιαφέρον των εταιρειών να επενδύσουν στην περιοχή σας, μεγάλων εταιρειών, μικρών εταιρειών, ανακοινώσαμε την επέκταση του προγράμματος της επιδοτούμενης απασχόλησης από τη ΔΥΠΑ κατά 700 ακόμα θέσεις.
Όμως, σε αυτό το παζλ του σχεδιασμού μας, αισθανόμουν πάντα ότι έλειπε κάτι. Έλειπε κάτι μεγάλο, έλειπε κάτι εμβληματικό. Ήταν κάτι το οποίο μου το έλεγαν πολλές φορές και οι φορείς της περιοχής: σημαντικές οι επιμέρους επενδύσεις τις οποίες κάνουμε, αλλά δεν θα μπορέσουμε να φέρουμε στη Δυτική Μακεδονία μία μεγάλη, μία εμβληματική επένδυση, μία επένδυση η οποία θα βάλει τη Δυτική Μακεδονία για τα καλά στον χάρτη της ανάπτυξης, της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών;
Και ήρθαν έτσι τα πράγματα που αυτή την επένδυση τη δρομολογεί η εταιρεία η οποία είναι ταυτισμένη με την ιστορία της Δυτικής Μακεδονίας, που δεν είναι άλλη από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Και όταν το συζητήσαμε για πρώτη φορά αυτό το σχέδιο με τον Γιώργο, διαπιστώναμε ότι όσο βάζαμε κάτω τα πραγματικά δεδομένα και τα νούμερα, τόσο μεγάλωναν οι φιλοδοξίες και της εταιρείας και, προφανώς, του ελληνικού Δημοσίου, καθώς παραμένουμε ο βασικός μέτοχος στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Και η τελική κατάληξη αυτού του σχεδιασμού ήταν αυτή η παρουσίαση την οποία είδατε σήμερα.
Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια πόσο οραματικό και φιλόδοξο είναι αυτό το σχέδιο. Είναι ένα σχέδιο παγκόσμιας εμβέλειας, όχι απλά ευρωπαϊκής εμβέλειας. Ένα σχέδιο το οποίο είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι μία επιχείρηση με την οικονομική ευρωστία της ΔΕΗ και με τη στήριξη του ελληνικού κράτους και με πρόσβαση σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, μπορούμε μαζί όλοι να το υλοποιήσουμε.
Και αυτό το σχέδιο, όπως είπε και ο Γιώργος, έχει δύο πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι η μαζική παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αλλά ταυτόχρονα και έργα αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και κάποια έργα παραγωγής ενέργειας από συμβατικές πηγές, έτσι ώστε να μπορούμε να εξασφαλίσουμε τι; Ουσιαστικά συνεχή παραγωγή ενέργειας 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.
Γι' αυτό βλέπετε πολλά φωτοβολταϊκά, γι' αυτό βλέπετε και αυτά τα έργα αντλησιοταμίευσης, τα οποία ουσιαστικά τι είναι; Για να το πούμε με απλά λόγια: είναι μεγάλες μπαταρίες, τα οποία ταυτόχρονα, βέβαια, αναδιαμορφώνουν και το φυσικό περιβάλλον και γι' αυτό και προσθέτουμε στα έργα αυτά, προσθέτει η ΔΕΗ και την μετατροπή της «Πτολεμαϊδας 5» σε μία σύγχρονη μονάδα φυσικού αερίου. Διότι, ναι, υπάρχουν στιγμές που ο ήλιος και ο άνεμος δεν προσφέρουν ενέργεια και που και η αποθήκευση ενέργειας μπορεί και αυτή να φτάσει στα όριά της.
Έχουμε, λοιπόν, ένα πρώτο κομμάτι, που είναι η αξιοποίηση των υφιστάμενων εκτάσεων, των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, της υφιστάμενης υποδομής, των υφιστάμενων παλιών ορυχείων, για την παραγωγή ενέργειας σε πολύ μεγάλη κλίμακα.
Όμως, αυτή την ενέργεια κάτι πρέπει να την κάνουμε. Μία επιλογή, προφανώς, είναι αυτή η ενέργεια να πέφτει στο δίκτυο, αλλά μία δεύτερη, πιο οραματική επιλογή, είναι αυτή η ενέργεια να μην μπαίνει στο δίκτυο, αλλά να τροφοδοτεί αυτοτελώς ένα πάρα πολύ μεγάλο, ένα mega data center.
Τα data centers είναι οι επενδύσεις του μέλλοντος. Είναι εκείνες οι υποδομές οι οποίες επεξεργάζονται τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και όλες τις αναζητήσεις τις οποίες κάνουμε από το κινητό μας κάθε φορά που θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία και τις εφαρμογές της.
Και φυσικά σήμερα, όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αναζητούν ένα πράγμα: ενέργεια διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο, φθηνή, προβλέψιμη. Αυτό η ΔΕΗ μπορεί να το προσφέρει και γι' αυτό και μπορεί να προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον από όλες τις μεγάλες εταιρείες για να μπορέσουν να αγοράσουν χώρο και υπολογιστική ισχύ σε αυτό το data center το οποίο φιλοδοξεί να κατασκευάσει.
Και θεωρώ απολύτως λογικό οι φιλοδοξίες της εταιρείες να μην σταματήσουν μόνο στα 300MW, αλλά να επεκταθούν και παραπέρα, διότι ακριβώς διαθέτουμε εδώ, στη Δυτική Μακεδονία, ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα, που είναι ακριβώς αυτές οι υφιστάμενες υποδομές οι οποίες πρέπει και μπορούν να περάσουν σε μία νέα εποχή.
Νομίζω ότι μίλησε ο Γιώργος πολύ αναλυτικά για το οικονομικό αποτύπωμα αυτής της επένδυσης και για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει. Θα έλεγα ότι, σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, μπορεί σύντομα να φτάσουμε στο σημείο από εκεί που η Δυτική Μακεδονία έχει υψηλότερη ανεργία από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, να ψάχνουμε εργαζόμενους εδώ στη Δυτική Μακεδονία και να μην τους βρίσκουμε. Και να έρχεται κόσμος να ζήσει και να εργάζεται στη Δυτική Μακεδονία, ακριβώς γιατί οι επαγγελματικές ευκαιρίες που θα προσφέρονται εδώ θα είναι τόσο ελκυστικές.
Γι' αυτό και επιμένω πάρα πολύ στη συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και στην ανάγκη τα προγράμματα σπουδών να στρέψουν τα νέα παιδιά τα οποία θα έρθουν να σπουδάσουν εδώ προς τις νέες ειδικότητες του μέλλοντος, για την ανάγκη δράσεων επανακατάρτισης και επανεκπαίδευσης του υφιστάμενου προσωπικού. Διότι εδώ -και να κλείσω με αυτό- επιχειρείται ουσιαστικά μία, θα έλεγα, αναγέννηση, μία διαδικασία να ξαναβρεί η Δυτική Μακεδονία έναν καινούργιο ρόλο και έναν καινούργιο δρόμο.
Και αυτός ο δρόμος, θα έλεγα, είναι και ο δρόμος τον οποίο επιλέγει η χώρα συνολικά να χαράξει. Ναι, τολμούμε να βάζουμε τις φιλοδοξίες μας ψηλά και σίγουρα το σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, είναι όμως ένα μελετημένο σχέδιο και ένα σχέδιο το οποίο θα χρειαστεί τη στήριξη όλης της τοπικής κοινωνίας, των παραγωγικών φορέων, των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της πανεπιστημιακής κοινότητας, ένα έργο το οποίο μπορούμε, όμως, να το υλοποιήσουμε.
Και θα έλεγα ότι είναι μία εικόνα από την Ελλάδα του αύριο, είναι η εικόνα την οποία προσωπικά οραματίζομαι για τη χώρα μας. Μία χώρα η οποία θα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, η οποία θα αγκαλιάσει τις νέες προκλήσεις, δεν θα φοβηθεί την τεχνολογική πρόοδο και η οποία πρώτα και πάνω απ' όλα, όμως, θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτό το μοναδικό της συγκριτικό πλεονέκτημα, που δεν είναι άλλο από το καταπληκτικό μας ανθρώπινο δυναμικό.
Για πολλά χρόνια υποφέραμε, στα χρόνια της κρίσης. Σίγουρα και τώρα οι καιροί είναι δύσκολοι, οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι σύνθετες, από σήμερα βρισκόμαστε σε ένα διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον, με έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο να έχει ξεσπάσει.
Όμως, έχουμε δύο επιλογές: είτε φοβικά να καθόμαστε αμυνόμενοι και να προσπαθούμε να αποφύγουμε τις επιπτώσεις αυτών των αναταράξεων ή τολμηρά, επιθετικά, να δούμε και να αδράξουμε τις ευκαιρίες και να φροντίσουμε μέσα από κάθε δυσκολία να γινόμαστε καλύτεροι και να εργαζόμαστε πάντα για να μπορέσουμε αυτή η χώρα να προχωράει μπροστά, με προκοπή και με αισιοδοξία.
Θέλω και πάλι να συγχαρώ όλα τα στελέχη της ΔΕΗ για την εκπόνηση αυτού του πολύ καλά μελετημένου προγράμματος και να γνωρίζετε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, και δι' εμού αλλά και δια των συναρμοδίων Υπουργών, θα σταθεί κοντά σας στην εκπόνηση αυτού του προγράμματος.
Όπως νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι στεκόμαστε κοντά στη Δυτική Μακεδονία, μία Περιφέρεια την οποία προσωπικά την έχω γνωρίσει καλά, την έχω αγαπήσει πολύ. Σας αξίζουν τα καλύτερα και είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε να υλοποιήσετε τις φιλοδοξίες σας και τα όνειρά σας.
Σας ευχαριστώ πολύ».
Πυρά από την αντιπολίτευση
Ανακοινώσεις για την οργη των πολιτών αλλά και την καταστολή τους με δακρυγόνα από τα ΜΑΤ, εξέδωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης:
ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος:«Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Κοζάνη, έναν τόπο που η κυβέρνησή του καταδίκασε στην ανεργία, την ερημοποίηση και τη φτώχεια.
Πήγε να επιθεωρήσει τον τόπο του εγκλήματος. Η βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση, που επέβαλε, διέλυσε την τοπική κοινωνία και οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας.
Όσα ωραία λόγια και να πει, οι κάτοικοι που απέμειναν βλέπουν μόνο λουκέτα, αποβιομηχάνιση και μαζική ανεργία. Γιατί δυστυχώς οι νέοι και οι νέες φεύγουν.
H χώρα είναι ενεργειακά ανασφαλής και πρωταθλήτρια ακρίβειας στο ρεύμα. Για να θησαυρίζουν λίγοι …και με την απολιγνιτοποίηση.
Όλα λάθος!
Και όταν οι πολίτες τόλμησαν σήμερα να του πουν την αλήθεια, απάντησε με αυταρχισμό, χημικά και αστυνομική καταστολή!
Η Δυτική Μακεδονία δεν αντέχει άλλα ψέματα. Θέλει δουλειές και Δικαιοσύνη.
Θέλει δίκαιη μετάβαση και μία κοινωνία με αξιοπρέπεια.
Για να έχει ξανά προοπτική πρέπει να φύγει το συντομότερο αυτή η κυβέρνηση που αφήνει πίσω της συντρίμμια».
Κομμουνιστικό Κόμμα, Γραφείο Τύπου:
«Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής, με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, στην κινητοποίηση των εργατικών σωματείων ενάντια στην επίσκεψη - επιστροφή στον τόπο του "εγκλήματος" του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, και του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ ΑΕ, Γ. Στάσση, στον ΑΗΣ Καρδιάς, στην Κοζάνη.
Ο λαός της περιοχής, όχι μόνο πληρώνει το μάρμαρο της απολιγνιτοποίησης, της "απελευθέρωσης" της αγοράς ενέργειας και της "πράσινης" μετάβασης, αλλά έρχεται και αντιμέτωπος με την κρατική καταστολή όταν δικαιολογημένα διαδηλώνει ενάντια σε αυτά.
Από την επίθεση των ΜΑΤ τραυματίστηκαν διαδηλωτές, ανάμεσα τους η Τίνα Κουζιάκη, δημοτική σύμβουλος Κοζάνης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ δεν δίστασαν να επιτεθούν και σε δημοσιογράφους, ανάμεσά τους και δημοσιογράφος του "Ριζοσπάστη"».
Νέα Αριστερά, Αλέξης Χαρίτσης:
«Μετά από έξι ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησης που η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας βιώνει την απόλυτη εγκατάλειψη, τη φτώχεια, την ανεργία, την ερήμωση και τη γήρανση του πληθυσμού αφού οι νέες και οι νέοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν εξαιτίας της χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίησης, ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε σήμερα να επισκεφθεί την Κοζάνη.
Για να διαφημίσει το μοίρασμα των πόρων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης σε ελάχιστους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και να τάξει για άλλη μια φορά «πολλές νέες θέσεις εργασίας» και εμβληματικά έργα από τη ΔΕΗ.
Μια επίσκεψη για να αποδράσει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η απονομιμοποιημένη από την κοινωνία κυβέρνησή του.
Άλλη μια επικοινωνιακή φιέστα που χρειάστηκε τα ΜΑΤ για να μην έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα: την οργή των εργαζομένων στις λιγνιτικές περιοχές.
Που στη δίκαιη διαμαρτυρία τους, η κυβέρνηση κι ο κ. Μητσοτάκης απαντούν με καταστολή και χημικά!
Στην περιοδεία μου στις λιγνιτικές περιοχές της Δ. Μακεδονίας πριν από λίγες εβδομάδες συνάντησα και συνομίλησα με εργαζόμενους, κατοίκους, συλλογικούς φορείς, οικολογικές οργανώσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση.
Είδα την εγκατάλειψη και τον μαρασμό μιας ολόκληρης περιοχής από τις πολιτικές της κυβέρνησης και συζητήσαμε για το τι και πώς πρέπει να γίνει η μετάβαση στην μετα-λιγνιτικη εποχή.
Με δημόσιο σχεδιασμό, κοινωνική συμμετοχή και με σεβασμό στην οικονομική, αναπτυξιακή, παραγωγική και περιβαλλοντική ζωή της περιοχής.
Όλα αυτά δηλαδή που δεν κάνει εδώ και έξι χρόνια ο κ. Μητσοτάκης».
You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com
If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
FRANK
Οργή κατά Μητσοτάκη στην Κοζάνη...
http://www.nonews-news.com/2025/04/blog-post_26.html
Apr 3rd 2025, 21:01
Τα ΜΑΤ τον «προστάτευσαν» με δακρυγόνα (BINTEO)...Τα επεισόδια διαδραματίστηκαν κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον ΑτμοΗλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Καρδιάς και οδήγησαν στον τραυματισμό δημοτικής συμβούλου... · Ο ίδιος στις ομιλίες του και το Μαξίμου στις ανακοινώσεις του, παρασιώπησαν το γεγονός. · Σκληρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.Για επίσκεψη κυβερνητικών θριάμβων και συσπείρωσης του κομματικού ακροατηρίου κίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με προορισμό την Κοζάνη την Πέμπτη, οι κάτοικοι όμως της περιοχής του επιφύλαξαν άλλη κατάληξη με οργή, διαμαρτυρίες, πανώ και συνθήματα, στην οποία ωστόσο τα ΜΑΤ δεν δίστασαν να απαντήσουν με δακρυγόνα, επιθέσεις και τραυματισμό μιας δημοτικής συμβούλου.
Τα επεισόδια διαδραματίστηκαν κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον ΑτμοΗλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Καρδιάς. Την κινητοποίηση εκεί, οργάνωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ, τα Εργατικά Κέντρα Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Φλώρινας, αυτοδιοικητικοί παράγοντες και πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την πνιγηρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει οικονομικά και αναπτυξιακά η περιοχή, από το 2019 έως και σήμερα.
Περίπου στη 13.00 οι διαδηλωτές ζήτησαν να περάσουν προς τον πρωθυπουργό για να του εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, η αστυνομία το απαγόρευσε και τότε εκείνοι επιχείρησαν να σπάσουν το μπλόκο και να πλησιάσουν πιο κοντά στο σημείο της εκδήλωσης. Αμέσως τα στελέχη των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το οργισμένο πλήθος.
Από την επίθεση των ΜΑΤ τραυματίστηκαν διαδηλωτές, ανάμεσα τους η δημοτική σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κοζάνης Τίνα Κουζιάκη, ενώ δέκτες επίθεσης έγιναν και συντάκτες που κάλυπταν το γεγονός, ανάμεσά τους και η δημοσιογράφος της εφημερίδας Ριζοσπάστης.
kozan.gr«Είναι ντροπή από τον πρωθυπουργό να δώσει αυτές τις εντολές. Να χτυπήσουν την ήδη χτυπημένη περιοχή της Μακεδονίας που αυτοί οι ίδιοι διέλυσαν», τόνισε χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής που συμμετείχε στη διαδήλωση.
Παρασιώπηση της διαμαρτυρίας
Τα ενημερωτικά σημειώματα του Μαξίμου για την επίσκεψη στην Δυτική Μακεδονία, παρέλειψαν οποιαδήποτε αναφορά στα επεισόδια τα οποία κάλυψαν πολλά τοπικά και εθνικά Μέσα Μαζικής ενημέρωσης:
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση με θέμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση & Επιχειρηματικότητα: Η Δυτική Μακεδονία περνάει σε νέα εποχή», που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη».
-
«Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιάννη Αμανατίδη, τους Βουλευτές Νέας Δημοκρατίας της Κοζάνης, Ευστάθιο Κωνσταντινίδη και Μιχάλη Παπαδόπουλο, Γρεβενών Αθανάσιο Σταυρόπουλο, Καστοριάς Μαρία Αντωνίου και Φλώρινας Σταύρο Παπασωτηρίου, καθώς και το προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας. Συνομίλησε, επίσης, με εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ».
-
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον οικισμό της Ακρινής, τον οποίο είχε επισκεφτεί και το 2008, τότε ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους που εκπαιδεύονται στο Κέντρο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Απασχόλησης, όπου παρέχονται μαθήματα για την απόκτηση πιστοποιημένων δεξιοτήτων και υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού, στο πλαίσιο της στήριξης που παρέχεται στον τοπικό πληθυσμό ώστε να επανενταχθεί εύκολα στην αγορά εργασίας μετά τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας της περιοχής.
Ο Πρωθυπουργός συζήτησε με πολίτες για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί ώστε η Ακρινή να μετατραπεί σε πράσινο οικισμό, όπως είχε παλαιότερα δεσμευτεί. Ανάμεσα σε άλλα, προβλέπονται η ανάπτυξη μονάδας ηλιακής ενέργειας ισχύος 35 MW, η οποία θα εξυπηρετεί την τοπική ενεργειακή κοινότητα, η κατασκευή νέας επαρχιακής οδού μήκους 10,6 χιλιομέτρων για την απρόσκοπτη πρόσβαση στο χωριό, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε στέγες, ο σχεδιασμός δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης και μελετημένες δενδροφυτεύσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στη σημασία της δίκαιης μετάβασης για την ευρύτερη Δυτική Μακεδονία, έχοντας πάντα ως επίκεντρο τους κατοίκους της περιοχής, ενώ προσέθεσε πως το νέο επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ προσθέτει πόρους που θα προσδώσουν μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Οι κάτοικοι χάρισαν στον Πρωθυπουργό ποντιακή λύρα και παραδοσιακά προϊόντα».
Καμία αναφορά άλλωστε στους διαδηλωτές και στη λαϊκή δυσαρέσκεια, και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στις διαδοχικές ομιλίες του:
Στην εκδήλωση με θέμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση & Επιχειρηματικότητα: Η Δυτική Μακεδονία περνάει σε νέα εποχή»:
«Σεβασμιότατε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι, η στενότητα του χρόνου ανάγκασε τον Νίκο Παπαθανάση και τους προηγούμενους ομιλητές να είναι γρήγοροι στην απαρίθμηση των σημαντικών πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει για τη Δυτική Μακεδονία, αδικώντας, πιστεύω, την πυκνότητα των δράσεων τις οποίες έχουμε δρομολογήσει.
Θυμάμαι ότι έχω ξαναβρεθεί σε αυτή την αίθουσα, σε μία μαραθώνια, σχεδόν τετράωρη συζήτηση την οποία είχαμε τότε με όλους τους αρμόδιους φορείς και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε μία άλλη εποχή όπου δικαιολογημένα υπήρχε περισσότερος σκεπτικισμός και προβληματισμός για την εφικτότητα του φιλόδοξου Σχεδίου της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, για το οποίο τότε μιλούσαμε.
Όπως είπε και ο Νίκος, ένα Σχέδιο το οποίο ήταν και παραμένει πρωτοποριακό σε ευρωπαϊκά δεδομένα, ένα Σχέδιο και ένα πρόγραμμα τώρα, γιατί από σχέδιο τώρα μιλάμε για πρόγραμμα, το οποίο αυτή τη στιγμή υλοποιείται ουσιαστικά εκ του μηδενός και το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς την προσωπική αφοσίωση του Αναπληρωτή Υπουργού, του Νίκου Παπαθανάση, στον οποίο πιστεύω ότι αξίζει ένα πολύ θερμό χειροκρότημα. Πρέπει να τον αισθάνεστε ως έναν δικό σας άνθρωπο.
Αλλά φυσικά και τη βοήθεια του Θανάση Κοντογεώργη, του Πελοπίδα Καλλίρη, του Στάθη, του Μιχάλη, της Μαρίας, του Θανάση, του Σταύρου, των πέντε βουλευτών μας. Πολλοί εργάστηκαν για να μπορούμε να είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να μιλάμε με συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Πράγματι, το Σχέδιο αυτό έχει έναν κύριο στόχο, έναν κεντρικό σκοπό, κι αυτός δεν είναι άλλος από τη δημιουργία πολλών νέων, καλά πληρωμένων θέσεων απασχόλησης, που θα υποκαταστήσουν την απώλεια των θέσεων εργασίας που η απολιγνιτοποίηση αναπόφευκτα προκάλεσε στην περιοχή σας.
Θυμάμαι όταν πρωτομίλησα για την πολιτική της χώρας για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη -έγινε για πρώτη φορά το 2019-, μια πολιτική απόφαση δύσκολη, τολμηρή, η οποία όμως έπρεπε να συνοδευτεί αναπόφευκτα από ένα τέτοιο σχέδιο προκειμένου να μπορέσουμε να δώσουμε στη Δυτική Μακεδονία πρωτίστως, αλλά και στη Μεγαλόπολη, ορατότητα και προοπτική. Κυρίως για τα νέα παιδιά, αλλά πρωτίστως για τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις, που θα κληθούν να επιχειρήσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας εδώ, στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας.
Πιστεύω ότι σήμερα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πιο αισιόδοξοι, δεν θα πω αισιόδοξοι, αλλά πιο αισιόδοξοι σε σχέση με το πού βρισκόμασταν πριν από έναν χρόνο. Το πρόγραμμα έχει τρέξει πολύ γρήγορα. Παρουσίασε ο Νίκος τις ωφελημένες επιχειρήσεις από τους διάφορους πυλώνες του προγράμματος.
Μόνο αυτές οι δράσεις θα δημιουργήσουν παραπάνω από 2.500 θέσεις εργασίας.
Και προφανώς βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, διότι φιλοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε και άλλες σημαντικές μεγάλες επενδύσεις, έτσι ώστε όχι μόνο να αναπληρώσουμε το κενό των χαμένων θέσεων εργασίας αλλά πραγματικά να μπορέσουμε να καταστήσουμε τη Δυτική Μακεδονία έναν πόλο ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας.
Μια Περιφέρεια που, όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές με τον Περιφερειάρχη, θα μπορέσει να συνδυάσει τα φυσικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, έναν δυναμικό πρωτογενή τομέα -μια Περιφέρεια σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό ως προς τις τουριστικές της ομορφιές-, με δράσεις καινοτομίας και ανάπτυξης, συνδεδεμένες με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Αξιοποιώντας φυσικά και τις μεγάλες προοπτικές που η διασυνδεσιμότητα και τα δίκτυα της περιοχής προσφέρουν στον τόπο σας.
Πρέπει να σας πω ότι η έμφαση την οποία δίνουμε στην υλοποίηση του σχεδίου αυτού είναι πολύ συστηματική. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα τα οποία σας παρουσίασε σήμερα ο Νίκος.
Εξίσου μεγάλη έμφαση δίνουμε και σε άλλα σημαντικά έργα τα οποία έρχονται και "κουμπώνουν" με το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, σημαντικά έργα υποδομών, έργα τα οποία αφορούν στην άρδευση. Είναι πράγματι παράξενο αυτό το οποίο πολλές φορές μου επαναλαμβάνει ο Περιφερειάρχης: να υπάρχει πολύ υδάτινο δυναμικό στην περιοχή, να υπάρχει νερό, δηλαδή, αλλά να μην υπάρχουν τα απαραίτητα αρδευτικά δίκτυα έτσι ώστε η περιοχή να μπορεί να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στον πρωτογενή τομέα.
Σημαντικές πρωτοβουλίες όσον αφορά τη διασυνδεσιμότητα. Ο Ε65, ένα εμβληματικό έργο για τη Δυτική Μακεδονία και ένα προσωπικό μου στοίχημα, διότι ο δρόμος αυτός δεν θα γινόταν ποτέ αν δεν αναλώναμε σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο στην αρχή της διακυβέρνησής μας προκειμένου να μπορέσουμε να «ξεκλειδώσουμε» το βόρειο τμήμα. Θα είναι έτοιμος ο Ε65 μέχρι το φθινόπωρο του 2026 και πιστεύω ότι θα αλλάξει δραστικά την όψη όλης της Δυτικής Μακεδονίας.
Αλλά και σημαντικά έργα τεχνολογίας και καινοτομίας, όπως, παραδείγματος χάρη, ένας δεύτερος υπερυπολογιστής, ο οποίος θα μπορέσει να προσφέρει και στις σημαντικές επενδύσεις που γίνονται στον τομέα της διαχείρισης δεδομένων, σημαντική υπολογιστική δύναμη για να μπορούμε να μετατρέψουμε και τη Δυτική Μακεδονία, με επίκεντρο το Πανεπιστήμιο, σε ένα σημαντικό κέντρο τεχνητής νοημοσύνης για την πατρίδα μας.
Χρησιμοποίησε ο κ. Περιφερειάρχης μία φράση η οποία νομίζω ότι είναι σωστή: "Είναι συνολικά η Δυτική Μακεδονία μία Περιφέρεια σε μετάβαση". Αλλά δεν είναι μόνο η Δυτική Μακεδονία μία Περιφέρεια σε μετάβαση, θα έλεγα ότι και η χώρα μας είναι μία χώρα σε μετάβαση. Είναι μία χώρα η οποία πρέπει να τρέξει γρήγορα, να καλύψει το χαμένο έδαφος της πολυετούς οικονομικής κρίσης. Και μία χώρα η οποία πρέπει, βέβαια, να επιδείξει και την απαραίτητη ευελιξία και προσαρμοστικότητα προκειμένου να μπορεί συνέχεια να ανταποκρίνεται σε διεθνείς προκλήσεις και σε αλλαγές στο παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.
Μόλις χθες -θα το ακούσατε, φαντάζομαι- ο Πρόεδρος Trump ανακοίνωσε μία, θα έλεγα, κολοσσιαίας διάστασης στροφή στην οικονομική πολιτική, στη διεθνή εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. Είναι μία ιστορική στροφή στον προστατευτισμό και μία πολύ απότομη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει λειτουργήσει εδώ και πολλές δεκαετίες. Και είναι επίσης, θα έλεγα, μία απόκλιση από τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται την οικονομική και κοινωνική πρόοδο από την ίδρυσή της.
Εμείς είμαστε μία χώρα που ήμασταν πάντα υπέρμαχοι του ελεύθερου εμπορίου και πιστεύουμε και πιστεύω ακράδαντα ότι αυτός ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος ο οποίος ξεκινά, τελικά δεν θα ωφελήσει κανέναν, θα βλάψει τους πάντες. Ελπίζω και εύχομαι σύντομα να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μία αποκλιμάκωση αυτών των προστατευτικών πρακτικών.
Η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι εκεί θα συνδιαμορφωθούν οι αποφάσεις τις οποίες θα λάβουμε για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε σε αυτή την πρωτοφανή ιστορικά απόφαση την οποία πήραν οι ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική οικονομία, με σχέδιο, με υπευθυνότητα, θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτές τις δύσκολες προκλήσεις.
Αναφέρθηκα σε αυτή την εξέλιξη για να καταδείξω μόνο το πόσο, θα έλεγα, ρευστό είναι το διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον και πόσο σημαντική είναι η πολιτική σταθερότητα την οποία έχουμε σήμερα στη χώρα και η δυνατότητα αυτής της κυβέρνησης να μπορεί να χαράσσει μία σταθερή πορεία για την πατρίδα μας σε αυτούς τους εξαιρετικά ταραγμένους καιρούς.
Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω την πολύ μεγάλη σημασία την οποία θα έχει η επόμενη εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχουμε. Αφορά, ουσιαστικά, ένα πολύ φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, το οποίο έρχεται να επανατοποθετήσει μία επιχείρηση η οποία είναι ταυτισμένη με την ιστορία αυτού του τόπου σε μία νέα διάσταση, βλέποντας τις προοπτικές του μέλλοντος. Να επενδύσει και πάλι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στη Δυτική Μακεδονία, αλλά με το μάτι στραμμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην τεχνητή νοημοσύνη σε πολύ μεγάλα data centers.
Είναι μία εμβληματική πρωτοβουλία την οποία αναλαμβάνει η ΔΕΗ την οποία πιστεύω ότι όλοι πρέπει να χαιρετίσουμε, η οποία σε πλήρη ανάπτυξη θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, άλλου τύπου θέσεις εργασίας, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και που βέβαια θα απαιτήσουν και από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της περιοχής να προσαρμοστούν ανάλογα στα προγράμματα σπουδών τους, έτσι ώστε να μπορούμε να τροφοδοτούμε με νέους εργαζόμενους με τις απαραίτητες δεξιότητες αυτή τη νέα πολύ σημαντική επένδυση η οποία ανακοινώνεται σήμερα από τη ΔΕΗ.
Τέλος, μου επισημάνθηκε η πολύ μεγάλη ταχύτητα με την οποία απορροφήθηκαν οι 700 θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης από τη ΔΥΠΑ, που απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι ανακοινώθηκαν μόλις πριν από μια εβδομάδα.
Είμαι στην ευχάριστη θέση, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας και με τη ΔΥΠΑ, να ανακοινώσω ότι θα προκηρύξουμε άλλες 700 θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης, ώστε και με αυτόν τον τρόπο να προσφέρουμε μία άμεση ανακούφιση στους ανέργους της περιοχής σας. Μία ακόμα πρωτοβουλία η οποία έρχεται και συνδέεται με τις πολύ σημαντικές ανακοινώσεις οι οποίες έγιναν, όχι μόνο από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν, αλλά συνολικά και από την κυβέρνηση.
Να ευχαριστήσω, κλείνοντας, και πάλι όλους τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις που επιλέγουν να επενδύσουν στην περιοχή σας. Έχουμε πια ένα πλαίσιο κινήτρων το οποίο είναι το πιο ευνοϊκό στη χώρα. Αδράξτε την ευκαιρία. Πιστέψτε στον τόπο σας. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας για να κάνουμε τη Δυτική Μακεδονία από ουραγό, πρωταθλητή στην απασχόληση. Είναι ένα στοίχημα το οποίο όλοι μαζί πρέπει να το κερδίσουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ».
Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία:την εκδήλωση για την παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία:«Σεβασμιώτατε, κυρίες και κύριοι Υπουργοί και Βουλευτές, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχοι, αγαπητέ Γιώργο Στάσση, Διευθύνοντα Σύμβουλε της ΔΕΗ, αγαπητέ κ. Πρύτανη, ήταν τόσο συναρπαστική και αισιόδοξη και πηγή έμπνευσης η παρουσίαση του Γιώργου, που επιτρέψτε μου να εγκαταλείψω την προετοιμασμένη ομιλία μου και να μιλήσω από στήθους.
Και σκεφτόμουν, καθώς άκουγα τον Γιώργο, την πρώτη μου επίσκεψη στη Δυτική Μακεδονία, στην ενεργειακή «καρδιά» της χώρας και στο χωριό της Ακρινής, τότε το 2008, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Θυμάμαι ήταν μαζί και ο Μιχάλης Παπαδόπουλος. Και θυμάμαι τότε, συνομιλώντας με τους κατοίκους του χωριού, για το οποίο είχε ήδη δρομολογηθεί η μετεγκατάστασή του, το άγχος τους, την ανησυχία τους για το μέλλον τους, την ένταση η οποία τότε υπήρχε σε αυτή την αίθουσα όπου επιχειρούσαμε να συζητήσουμε μαζί τους και να καταλάβουμε τους προβληματισμούς τους.
Θυμάμαι, όμως, ταυτόχρονα και τον δικό μου εσωτερικό προβληματισμό, καθώς το 2008 ήταν ήδη σαφές σε κάποιους από εμάς ότι η κλιματική κρίση ήταν ήδη μία πραγματικότητα, επιστημονικά διαπιστωμένη, και ότι θα ήμασταν υποχρεωμένοι, αργά ή γρήγορα, να αναζητήσουμε νέους τρόπους παραγωγής ενέργειας.
Με άλλα λόγια, ήταν σαφές σε εμένα από τότε ότι κάποια στιγμή η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη θα έφτανε στο τέλος της και μαζί θα τελείωνε και ένα μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο είχε ταυτιστεί απόλυτα με την ιστορία και την προκοπή και την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας.
Να πάμε στο επόμενο χρονικό ορόσημο, το 2019, όταν για πρώτη φορά μας εμπιστεύθηκαν οι Έλληνες πολίτες την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας και να σταθώ σε δύο συγκεκριμένες στιγμές του 2019. Η πρώτη ήταν η ομιλία την οποία έκανα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όπου περιέγραψα την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στην πράσινη μετάβαση και στην απεξάρτηση από το λιγνίτη. Μία απόφαση τολμηρή, μία απόφαση, όμως, η οποία πιστεύω ότι δικαιώθηκε από την εξέλιξη των γεγονότων, από την ταχύτητα με την οποία περνάμε στην πράσινη μετάβαση, αλλά και από την οικονομική πορεία του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη.
Διότι, όπως είπε και ο κ. Στάσσης, σήμερα ο λιγνίτης πια είναι μια ακριβή πηγή παραγωγής ενέργειας, καθώς οι τιμές εκπομπών των ρύπων είναι τέτοιες που καθιστούν την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη μη ανταγωνιστική και εξαιρετικά ακριβή.
Το 2019, όμως, έγινε και κάτι ακόμα: ξεκίνησε η διαδικασία μετασχηματισμού της ΔΕΗ. Θέλω να θυμίσω στους παρευρισκόμενους ότι όταν μας εμπιστεύθηκε για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός, το 2019, η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ είχε πέσει -αν θυμάμαι καλά- κοντά στο 1,5 ευρώ. Η επιχείρηση ήταν τότε πρακτικά στα όρια της χρεοκοπίας.
Πήραμε πολύ τολμηρές αποφάσεις με αποτέλεσμα σήμερα, έξι χρόνια μετά, η ΔΕΗ να είναι μια εξαιρετικά εύρωστη επιχείρηση, ένας εθνικός πρωταθλητής, μία εταιρεία η οποία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναδιάταξη του ενεργειακού χάρτη στα Βαλκάνια. Αλλά και μία εταιρεία η οποία έχει τη δυνατότητα να μπορεί να οραματίζεται και να υλοποιεί φιλόδοξα σχέδια, όπως αυτό το οποίο σας παρουσιάστηκε σήμερα.
Αν προχωρήσουμε λίγο τον χρόνο παραπέρα και πάμε στο 2021-2022, όταν η χώρα, αναλογίζοντας την υποχρέωσή της απέναντι στη Δυτική Μακεδονία, διαπραγματεύτηκε και διεκδίκησε το πρώτο σχέδιο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας, το ΣΔΑΜ, όπως το λέγαμε τότε, το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο καταφέραμε και μετεξελίξαμε πολύ γρήγορα -έχοντας τον Νίκο Παπαθανάση σε πρωταγωνιστικό ρόλο- σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα εισφέρει στην Δυτική Μακεδονία παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ και το οποίο ήδη αρχίζει και υλοποιείται. Διότι ήταν υποχρέωσή μας να μπορέσουμε να χαράξουμε γι' αυτόν τον τόπο έναν οδικό χάρτη αισιοδοξίας και ελπίδας.
Και θυμάμαι τις πολλές μου επισκέψεις στη Δυτική Μακεδονία, το άγχος, την ανησυχία, τον φόβο των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας: «τι θα γίνει με εμάς;», «πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας;». Ποιο είναι το μέλλον μιας περιοχής που, όπως σας είπα και πριν, ήταν απολύτως ταυτισμένη με τη ΔΕΗ και με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.
Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο αισιόδοξα και πολύ πιο ενθαρρυντικά. Είχαμε την ευκαιρία πριν, στην Περιφέρεια, να παρουσιάσουμε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, διαπιστώσαμε το ενδιαφέρον των εταιρειών να επενδύσουν στην περιοχή σας, μεγάλων εταιρειών, μικρών εταιρειών, ανακοινώσαμε την επέκταση του προγράμματος της επιδοτούμενης απασχόλησης από τη ΔΥΠΑ κατά 700 ακόμα θέσεις.
Όμως, σε αυτό το παζλ του σχεδιασμού μας, αισθανόμουν πάντα ότι έλειπε κάτι. Έλειπε κάτι μεγάλο, έλειπε κάτι εμβληματικό. Ήταν κάτι το οποίο μου το έλεγαν πολλές φορές και οι φορείς της περιοχής: σημαντικές οι επιμέρους επενδύσεις τις οποίες κάνουμε, αλλά δεν θα μπορέσουμε να φέρουμε στη Δυτική Μακεδονία μία μεγάλη, μία εμβληματική επένδυση, μία επένδυση η οποία θα βάλει τη Δυτική Μακεδονία για τα καλά στον χάρτη της ανάπτυξης, της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών;
Και ήρθαν έτσι τα πράγματα που αυτή την επένδυση τη δρομολογεί η εταιρεία η οποία είναι ταυτισμένη με την ιστορία της Δυτικής Μακεδονίας, που δεν είναι άλλη από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Και όταν το συζητήσαμε για πρώτη φορά αυτό το σχέδιο με τον Γιώργο, διαπιστώναμε ότι όσο βάζαμε κάτω τα πραγματικά δεδομένα και τα νούμερα, τόσο μεγάλωναν οι φιλοδοξίες και της εταιρείας και, προφανώς, του ελληνικού Δημοσίου, καθώς παραμένουμε ο βασικός μέτοχος στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Και η τελική κατάληξη αυτού του σχεδιασμού ήταν αυτή η παρουσίαση την οποία είδατε σήμερα.
Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια πόσο οραματικό και φιλόδοξο είναι αυτό το σχέδιο. Είναι ένα σχέδιο παγκόσμιας εμβέλειας, όχι απλά ευρωπαϊκής εμβέλειας. Ένα σχέδιο το οποίο είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι μία επιχείρηση με την οικονομική ευρωστία της ΔΕΗ και με τη στήριξη του ελληνικού κράτους και με πρόσβαση σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, μπορούμε μαζί όλοι να το υλοποιήσουμε.
Και αυτό το σχέδιο, όπως είπε και ο Γιώργος, έχει δύο πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι η μαζική παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αλλά ταυτόχρονα και έργα αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και κάποια έργα παραγωγής ενέργειας από συμβατικές πηγές, έτσι ώστε να μπορούμε να εξασφαλίσουμε τι; Ουσιαστικά συνεχή παραγωγή ενέργειας 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.
Γι' αυτό βλέπετε πολλά φωτοβολταϊκά, γι' αυτό βλέπετε και αυτά τα έργα αντλησιοταμίευσης, τα οποία ουσιαστικά τι είναι; Για να το πούμε με απλά λόγια: είναι μεγάλες μπαταρίες, τα οποία ταυτόχρονα, βέβαια, αναδιαμορφώνουν και το φυσικό περιβάλλον και γι' αυτό και προσθέτουμε στα έργα αυτά, προσθέτει η ΔΕΗ και την μετατροπή της «Πτολεμαϊδας 5» σε μία σύγχρονη μονάδα φυσικού αερίου. Διότι, ναι, υπάρχουν στιγμές που ο ήλιος και ο άνεμος δεν προσφέρουν ενέργεια και που και η αποθήκευση ενέργειας μπορεί και αυτή να φτάσει στα όριά της.
Έχουμε, λοιπόν, ένα πρώτο κομμάτι, που είναι η αξιοποίηση των υφιστάμενων εκτάσεων, των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, της υφιστάμενης υποδομής, των υφιστάμενων παλιών ορυχείων, για την παραγωγή ενέργειας σε πολύ μεγάλη κλίμακα.
Όμως, αυτή την ενέργεια κάτι πρέπει να την κάνουμε. Μία επιλογή, προφανώς, είναι αυτή η ενέργεια να πέφτει στο δίκτυο, αλλά μία δεύτερη, πιο οραματική επιλογή, είναι αυτή η ενέργεια να μην μπαίνει στο δίκτυο, αλλά να τροφοδοτεί αυτοτελώς ένα πάρα πολύ μεγάλο, ένα mega data center.
Τα data centers είναι οι επενδύσεις του μέλλοντος. Είναι εκείνες οι υποδομές οι οποίες επεξεργάζονται τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και όλες τις αναζητήσεις τις οποίες κάνουμε από το κινητό μας κάθε φορά που θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία και τις εφαρμογές της.
Και φυσικά σήμερα, όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αναζητούν ένα πράγμα: ενέργεια διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο, φθηνή, προβλέψιμη. Αυτό η ΔΕΗ μπορεί να το προσφέρει και γι' αυτό και μπορεί να προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον από όλες τις μεγάλες εταιρείες για να μπορέσουν να αγοράσουν χώρο και υπολογιστική ισχύ σε αυτό το data center το οποίο φιλοδοξεί να κατασκευάσει.
Και θεωρώ απολύτως λογικό οι φιλοδοξίες της εταιρείες να μην σταματήσουν μόνο στα 300MW, αλλά να επεκταθούν και παραπέρα, διότι ακριβώς διαθέτουμε εδώ, στη Δυτική Μακεδονία, ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα, που είναι ακριβώς αυτές οι υφιστάμενες υποδομές οι οποίες πρέπει και μπορούν να περάσουν σε μία νέα εποχή.
Νομίζω ότι μίλησε ο Γιώργος πολύ αναλυτικά για το οικονομικό αποτύπωμα αυτής της επένδυσης και για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει. Θα έλεγα ότι, σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, μπορεί σύντομα να φτάσουμε στο σημείο από εκεί που η Δυτική Μακεδονία έχει υψηλότερη ανεργία από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, να ψάχνουμε εργαζόμενους εδώ στη Δυτική Μακεδονία και να μην τους βρίσκουμε. Και να έρχεται κόσμος να ζήσει και να εργάζεται στη Δυτική Μακεδονία, ακριβώς γιατί οι επαγγελματικές ευκαιρίες που θα προσφέρονται εδώ θα είναι τόσο ελκυστικές.
Γι' αυτό και επιμένω πάρα πολύ στη συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και στην ανάγκη τα προγράμματα σπουδών να στρέψουν τα νέα παιδιά τα οποία θα έρθουν να σπουδάσουν εδώ προς τις νέες ειδικότητες του μέλλοντος, για την ανάγκη δράσεων επανακατάρτισης και επανεκπαίδευσης του υφιστάμενου προσωπικού. Διότι εδώ -και να κλείσω με αυτό- επιχειρείται ουσιαστικά μία, θα έλεγα, αναγέννηση, μία διαδικασία να ξαναβρεί η Δυτική Μακεδονία έναν καινούργιο ρόλο και έναν καινούργιο δρόμο.
Και αυτός ο δρόμος, θα έλεγα, είναι και ο δρόμος τον οποίο επιλέγει η χώρα συνολικά να χαράξει. Ναι, τολμούμε να βάζουμε τις φιλοδοξίες μας ψηλά και σίγουρα το σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, είναι όμως ένα μελετημένο σχέδιο και ένα σχέδιο το οποίο θα χρειαστεί τη στήριξη όλης της τοπικής κοινωνίας, των παραγωγικών φορέων, των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της πανεπιστημιακής κοινότητας, ένα έργο το οποίο μπορούμε, όμως, να το υλοποιήσουμε.
Και θα έλεγα ότι είναι μία εικόνα από την Ελλάδα του αύριο, είναι η εικόνα την οποία προσωπικά οραματίζομαι για τη χώρα μας. Μία χώρα η οποία θα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, η οποία θα αγκαλιάσει τις νέες προκλήσεις, δεν θα φοβηθεί την τεχνολογική πρόοδο και η οποία πρώτα και πάνω απ' όλα, όμως, θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτό το μοναδικό της συγκριτικό πλεονέκτημα, που δεν είναι άλλο από το καταπληκτικό μας ανθρώπινο δυναμικό.
Για πολλά χρόνια υποφέραμε, στα χρόνια της κρίσης. Σίγουρα και τώρα οι καιροί είναι δύσκολοι, οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι σύνθετες, από σήμερα βρισκόμαστε σε ένα διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον, με έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο να έχει ξεσπάσει.
Όμως, έχουμε δύο επιλογές: είτε φοβικά να καθόμαστε αμυνόμενοι και να προσπαθούμε να αποφύγουμε τις επιπτώσεις αυτών των αναταράξεων ή τολμηρά, επιθετικά, να δούμε και να αδράξουμε τις ευκαιρίες και να φροντίσουμε μέσα από κάθε δυσκολία να γινόμαστε καλύτεροι και να εργαζόμαστε πάντα για να μπορέσουμε αυτή η χώρα να προχωράει μπροστά, με προκοπή και με αισιοδοξία.
Θέλω και πάλι να συγχαρώ όλα τα στελέχη της ΔΕΗ για την εκπόνηση αυτού του πολύ καλά μελετημένου προγράμματος και να γνωρίζετε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, και δι' εμού αλλά και δια των συναρμοδίων Υπουργών, θα σταθεί κοντά σας στην εκπόνηση αυτού του προγράμματος.
Όπως νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι στεκόμαστε κοντά στη Δυτική Μακεδονία, μία Περιφέρεια την οποία προσωπικά την έχω γνωρίσει καλά, την έχω αγαπήσει πολύ. Σας αξίζουν τα καλύτερα και είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε να υλοποιήσετε τις φιλοδοξίες σας και τα όνειρά σας.
Σας ευχαριστώ πολύ».
Πυρά από την αντιπολίτευση
Ανακοινώσεις για την οργη των πολιτών αλλά και την καταστολή τους με δακρυγόνα από τα ΜΑΤ, εξέδωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης:
ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος:«Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Κοζάνη, έναν τόπο που η κυβέρνησή του καταδίκασε στην ανεργία, την ερημοποίηση και τη φτώχεια.
Πήγε να επιθεωρήσει τον τόπο του εγκλήματος. Η βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση, που επέβαλε, διέλυσε την τοπική κοινωνία και οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας.
Όσα ωραία λόγια και να πει, οι κάτοικοι που απέμειναν βλέπουν μόνο λουκέτα, αποβιομηχάνιση και μαζική ανεργία. Γιατί δυστυχώς οι νέοι και οι νέες φεύγουν.
H χώρα είναι ενεργειακά ανασφαλής και πρωταθλήτρια ακρίβειας στο ρεύμα. Για να θησαυρίζουν λίγοι …και με την απολιγνιτοποίηση.
Όλα λάθος!
Και όταν οι πολίτες τόλμησαν σήμερα να του πουν την αλήθεια, απάντησε με αυταρχισμό, χημικά και αστυνομική καταστολή!
Η Δυτική Μακεδονία δεν αντέχει άλλα ψέματα. Θέλει δουλειές και Δικαιοσύνη.
Θέλει δίκαιη μετάβαση και μία κοινωνία με αξιοπρέπεια.
Για να έχει ξανά προοπτική πρέπει να φύγει το συντομότερο αυτή η κυβέρνηση που αφήνει πίσω της συντρίμμια».
Κομμουνιστικό Κόμμα, Γραφείο Τύπου:
«Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής, με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, στην κινητοποίηση των εργατικών σωματείων ενάντια στην επίσκεψη - επιστροφή στον τόπο του "εγκλήματος" του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, και του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ ΑΕ, Γ. Στάσση, στον ΑΗΣ Καρδιάς, στην Κοζάνη.
Ο λαός της περιοχής, όχι μόνο πληρώνει το μάρμαρο της απολιγνιτοποίησης, της "απελευθέρωσης" της αγοράς ενέργειας και της "πράσινης" μετάβασης, αλλά έρχεται και αντιμέτωπος με την κρατική καταστολή όταν δικαιολογημένα διαδηλώνει ενάντια σε αυτά.
Από την επίθεση των ΜΑΤ τραυματίστηκαν διαδηλωτές, ανάμεσα τους η Τίνα Κουζιάκη, δημοτική σύμβουλος Κοζάνης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ δεν δίστασαν να επιτεθούν και σε δημοσιογράφους, ανάμεσά τους και δημοσιογράφος του "Ριζοσπάστη"».
Νέα Αριστερά, Αλέξης Χαρίτσης:
«Μετά από έξι ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησης που η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας βιώνει την απόλυτη εγκατάλειψη, τη φτώχεια, την ανεργία, την ερήμωση και τη γήρανση του πληθυσμού αφού οι νέες και οι νέοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν εξαιτίας της χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίησης, ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε σήμερα να επισκεφθεί την Κοζάνη.
Για να διαφημίσει το μοίρασμα των πόρων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης σε ελάχιστους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και να τάξει για άλλη μια φορά «πολλές νέες θέσεις εργασίας» και εμβληματικά έργα από τη ΔΕΗ.
Μια επίσκεψη για να αποδράσει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η απονομιμοποιημένη από την κοινωνία κυβέρνησή του.
Άλλη μια επικοινωνιακή φιέστα που χρειάστηκε τα ΜΑΤ για να μην έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα: την οργή των εργαζομένων στις λιγνιτικές περιοχές.
Που στη δίκαιη διαμαρτυρία τους, η κυβέρνηση κι ο κ. Μητσοτάκης απαντούν με καταστολή και χημικά!
Στην περιοδεία μου στις λιγνιτικές περιοχές της Δ. Μακεδονίας πριν από λίγες εβδομάδες συνάντησα και συνομίλησα με εργαζόμενους, κατοίκους, συλλογικούς φορείς, οικολογικές οργανώσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση.
Είδα την εγκατάλειψη και τον μαρασμό μιας ολόκληρης περιοχής από τις πολιτικές της κυβέρνησης και συζητήσαμε για το τι και πώς πρέπει να γίνει η μετάβαση στην μετα-λιγνιτικη εποχή.
Με δημόσιο σχεδιασμό, κοινωνική συμμετοχή και με σεβασμό στην οικονομική, αναπτυξιακή, παραγωγική και περιβαλλοντική ζωή της περιοχής.
Όλα αυτά δηλαδή που δεν κάνει εδώ και έξι χρόνια ο κ. Μητσοτάκης».
You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com
If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια