35 χρόνια Hubble: Νέες εντυπωσιακές εικόνες

secnews.gr
IT Security News, Gadgets, Tweaks for Geeks and More

35 χρόνια Hubble: Νέες εντυπωσιακές εικόνες
https://www.secnews.gr/646802/35-xronia-hubble-nees-entiposiakes-eikones/
Apr 25th 2025, 16:48
by Digital Fortress

Με αφορμή τη συμπλήρωση 35 ετών από την τοποθέτησή του σε τροχιά, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble τιμάται παγκοσμίως από επιστήμονες και φίλους της αστρονομίας, ενώ η ομάδα της αποστολής συμμετέχει στον εορτασμό με μια νέα εντυπωσιακή συλλογή εικόνων από το σύμπαν.



Το Hubble ξεκίνησε το ταξίδι του στις 24 Απριλίου 1990. Σχεδιάστηκε ώστε να παρατηρεί το σύμπαν με εξαιρετική ακρίβεια και ευκρίνεια, ξεπερνώντας τις δυνατότητες των τότε επίγειων τηλεσκοπίων.
Στα 35 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του, το Hubble έχει πραγματοποιήσει περίπου 1,7 εκατομμύρια επιστημονικές παρατηρήσεις, συμβάλλοντας στην παραγωγή άνω των 22.000 επιστημονικών δημοσιεύσεων.
Δείτε επίσης: Πανέμορφη εικόνα του Hubble χρειάστηκε 20 χρόνια να δημιουργηθεί
«Η κληρονομιά του τηλεσκοπίου Hubble αποτελεί έναν συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο τι γνωρίζαμε και στο τι πρόκειται να αποκαλύψουμε για το αχανές και θαυμαστό σύμπαν», δήλωσαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), που μαζί με τη NASA διαχειρίζονται το Hubble. «Πριν το Hubble, κανείς δεν είχε δει τόσο καθαρά και ζωντανά το βάθος του διαστήματος — μια ματιά που φτάνει πίσω σχεδόν στην αυγή του χρόνου».
Η ESA έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο σετ εντυπωσιακών εικόνων, τιμώντας την 35η επέτειο του τηλεσκοπίου. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν διάφορα αστρονομικά φαινόμενα — από την αλλαγή εποχών στον Άρη, έως και άστρα που διαμορφώνουν το περιβάλλον τους σε θεαματικές κοσμικές "ζωγραφιές".
Εντυπωσιακά παγωμένα πορτρέτα του Άρη


Μεταξύ των νέων εικόνων, ξεχωρίζει μια εντυπωσιακή απεικόνιση του Άρη. Ο πλανήτης εμφανίζεται "ντυμένος" με λεπτά σύννεφα από παγωμένο νερό, τα οποία διακρίνονται καθαρά στο υπεριώδες φως.
Οι εικόνες καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο, όταν ο Άρης βρισκόταν περίπου 98 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη — την περίοδο που το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη έμπαινε στην άνοιξη. Κατά τον χειμώνα, το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα παγώνει, δημιουργώντας ένα πυκνό στρώμα πάγου στον βόρειο πόλο. Με την άνοδο της θερμοκρασίας, αυτό το στρώμα αρχίζει να εξαχνώνεται, αφήνοντας πίσω του μόνο μια λεπτή στρώση πάγου ως απομεινάρι του χειμώνα.
Ένα αστέρι που πεθαίνει και γεννά ουράνια ομορφιά


Μια άλλη εικόνα μάς ταξιδεύει στο πλανητικό νεφέλωμα NGC 2899, το οποίο βρίσκεται στον αστερισμό Ιστία (Vela). Αυτό το λαμπερό σύννεφο, χρωματισμένο από υδρογόνο και οξυγόνο, σμιλεύεται από ισχυρούς ανέμους και ακτινοβολία από ένα εξαιρετικά καυτό, ετοιμοθάνατο αστέρι στο κέντρο του. Οι αστρονόμοι υποψιάζονται ότι δύο αστέρια μπορεί να εμπλέκονται στη διαμόρφωση του αερίου. Η εικόνα αποκαλύπτει δύο λευκά αστέρια, κοντά στο κέντρο, με μια μπλε σφαίρα ελαφρώς κάτω και δεξιά.
Δείτε επίσης: Το Hubble αποκαλύπτει μυστικά κρυμμένα στη Μεγάλη Άρκτο
Σκοτεινά σύννεφα στο νεφέλωμα της Ροζέτας


Το Hubble τράβηξε μια εντυπωσιακή φωτογραφία σε μια μικρή αλλά εξαιρετικά δραστήρια περιοχή του νεφελώματος της Ροζέτας. Μέσα στο λαμπερό, πολύχρωμο φόντο, ξεχωρίζουν έντονα σκούρα σύννεφα από αέριο υδρογόνο αναμεμειγμένο με κοσμική σκόνη.
Αυτά τα πυκνά νέφη δεν είναι απλώς στατικά μορφώματα — διαρκώς μεταβάλλονται και διαμορφώνονται από την έντονη ακτινοβολία που εκπέμπεται από μια ομάδα ενεργών άστρων στο κέντρο του νεφελώματος.
Ένας εκθαμβωτικός γαλαξίας που στροβιλίζεται


Η τελευταία φωτογραφία του Hubble, που δημοσιεύτηκε για την 35η επέτειό του αποτυπώνει τον σπειροειδή γαλαξία NGC 5335, έναν μακρινό κοσμικό σχηματισμό στον αστερισμό της Παρθένου.
Ο γαλαξίας NGC 5335 ξεχωρίζει για τη χαοτική και αποσπασματική του δομή. Στον δίσκο του παρατηρούνται διάσπαρτες περιοχές έντονης αστρογένεσης.
Οι σπειροειδείς του βραχίονες δεν είναι καθαρά καθορισμένοι όπως σε άλλους γαλαξίες· αντίθετα, λεπτοί, σχεδόν αχνόχρωμοι σχηματισμοί περιστρέφονται απαλά προς τα αριστερά, ξεκινώντας από το κέντρο και επεκτεινόμενοι προς την περιφέρεια.
Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο είναι η λαμπρή, επιμήκης «ράβδος» που διατρέχει το κέντρο του γαλαξία. Αυτή η ράβδος, αποτελούμενη από άστρα και αέρια, λειτουργεί σαν ένας «διάδρομος» που διοχετεύει ύλη προς τον πυρήνα του γαλαξία, ενισχύοντας την δημιουργία νέων άστρων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τέτοιου είδους δομές είναι προσωρινές: σχηματίζονται, μεταβάλλονται και τελικά διαλύονται μέσα σε διάστημα δισεκατομμυρίων ετών.
Δείτε επίσης: Τα James Webb και Hubble ενώνονται για να λύσουν το μυστήριο σχηματισμού των πλανητών
Οι φωτογραφίες του Hubble είναι πραγματικά κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές — είναι σχεδόν ποιητικές. Καταφέρνουν να συνδυάσουν την επιστήμη με την τέχνη, αποτυπώνοντας όχι μόνο τον απέραντο πλούτο και την πολυπλοκότητα του σύμπαντος, αλλά και τη βαθιά ανθρώπινη ανάγκη για κατανόηση και σύνδεση με το άγνωστο.
Κάθε εικόνα —είτε πρόκειται για έναν μακρινό γαλαξία, ένα νεφέλωμα που γεννά αστέρια ή έναν πλανήτη όπως ο Άρης— μας υπενθυμίζει πόσο μικροί είμαστε μπροστά στο σύμπαν, αλλά ταυτόχρονα πόσο σπουδαίο είναι που μπορούμε να το παρατηρούμε με τόση λεπτομέρεια. Το Hubble, ουσιαστικά, μας χάρισε "μάτια" για να κοιτάξουμε στο βάθος του χρόνου.
Αυτές οι εικόνες δεν είναι απλώς δεδομένα ή παρατηρήσεις. Είναι παραθυράκια σε κόσμους που δεν μπορούμε να φανταστούμε, αλλά τους φέρνουμε λίγο πιο κοντά.
Πηγή: www.space.com



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com
If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/3xfHTz
Σχόλια
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.