NASA: Το Perseverance εντόπισε νέο παράξενο βράχο στον Άρη!

SecNews.gr
IT Security News, Gadgets, Tweaks for Geeks and More

NASA: Το Perseverance εντόπισε νέο παράξενο βράχο στον Άρη!
https://www.secnews.gr/644709/nasa-perseverance-entopise-neo-parakseno-braxo-ston-ari/
Mar 28th 2025, 16:10
by Digital Fortress

Το Perseverance rover της NASA βρήκε άλλον ένα ενδιαφέροντα βράχο στον Άρη, τον οποίο οι επιστήμονες ονόμασαν St. Pauls Bay.



Ο ιδιαίτερος αυτός βράχος διαθέτει εκατοντάδες σκούρες γκρι σφαίρες, μερικές από τις οποίες έχουν μικροσκοπικές τρύπες. Το Perseverance ανακάλυψε τον βράχο στις 11 Μαρτίου στο χείλος του κρατήρα Jezero. Το rover εξερευνά τον κρατήρα και τη γύρω περιοχή από το 2021, αναζητώντας σημάδια παλαιότερης μικροβιακής ζωής. Οι επιστήμονες θεωρούν πολύ σημαντική αυτή την περιοχή και ισχυρίζονται ότι ο προσδιορισμός της γεωλογικής προέλευσης των χαρακτηριστικών της θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για το πώς εξελίχθηκαν τα πετρώματα κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών.
Δείτε επίσης: NASA: Το Perseverance συνέλεξε ένα μοναδικό βράχο στον Άρη!
Ο βράχος St. Pauls Bay βρίσκεται στις πλαγιές της περιοχής Witch Hazel Hill, μιας επιστημονικά σημαντικής βραχώδους επιφάνειας, συνολικής έκτασης 101 μέτρων. Κάθε στρώμα βράχου μας δίνει περισσότερα στοιχεία για την ιστορία του Άρη.


Ωστόσο, ο νέος βράχος με τις μικροσκοπικές σφαίρες και τρύπες μπορεί να έφτασε σε αυτό το σημείο του Άρη από κάποιο άλλο μέρος. Τα rovers Opportunity και Curiosity της NASA είχαν εντοπίσει στο παρελθόν πέτρες με παρόμοια υφή στους κρατήρες Endurance και Gale. Οι επιστήμονες είχαν ερμηνεύσει εκείνους τους βράχους ως συσσωρεύσεις που είχαν σχηματιστεί από την αλληλεπίδραση υπόγειων υδάτων, τα οποία κυκλοφορούσαν στους πόρους των βράχων. Πέρυσι, το ίδιο το Perseverance εντόπισε πέτρες με υφή που έμοιαζε με ποπ κορν, κάτι που έδειχνε επίσης, ότι κάποτε τα υπόγεια νερά περνούσαν μέσα τους.
Δείτε επίσης: Freya Castle: Το Perseverance της NASA ανακάλυψε ασυνήθιστο ασπρόμαυρο βράχο στον Άρη
Ωστόσο, αυτοί οι σχηματισμοί μπορούν επίσης να προκύψουν από ηφαιστειακές διεργασίες, όπως η ταχεία ψύξη των σταγονιδίων λιωμένου πετρώματος κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης ή από κρούσεις μετεωριτών.
"Καθένας από αυτούς τους μηχανισμούς σχηματισμού θα είχε πολύ διαφορετικές επιπτώσεις στην εξέλιξη αυτών των πετρωμάτων, επομένως η ομάδα εργάζεται σκληρά για να προσδιορίσει το πλαίσιο και την προέλευσή τους", ανέφερε η ομάδα της αποστολής.


Το Perseverance rover εξερευνά, επί του παρόντος, το χείλος του κρατήρα Jezero, όπου τα αρχαία υπόγεια ύδατα του Άρη μπορεί να αλληλεπιδρούσαν με βράχους με τρόπο που δημιούργησε ένα περιβάλλον εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχε εξερευνήσει το rover στο εσωτερικό του κρατήρα. Ήδη έχει συλλέξει ενδιαφέροντα δείγματα, τα οποία θα μπορούσαν να αποδεικνύουν αρχαία μικροβιακή δραστηριότητα. Τα δείγματα αυτά φυλάσσονται και θα σταλούν κάποια στιγμή στη Γη, μέσω της αποστολής Mars Sample Return της NASA. Ωστόσο, η μοίρα του προγράμματος είναι ακόμα άγνωστη λόγω του αυξανόμενου κόστους και της πολυπλοκότητας της αποστολής.
Δείτε επίσης: Perseverance rover: Μελετά μερικούς από τους αρχαιότερους βράχους στον Άρη
Η συνεχής ανακάλυψη βράχων χρησιμεύει ως υπενθύμιση των ατελείωτων μυστηρίων που περιμένουν να αποκαλυφθούν στον Άρη. Με συνεχείς αποστολές από διάφορες διαστημικές υπηρεσίες, όπως η NASA, η SpaceX και η ESA, μπορούμε να περιμένουμε ακόμη περισσότερες πρωτοποριακές ανακαλύψεις στο μέλλον. Αυτά τα ευρήματα όχι μόνο θα εμβαθύνουν την κατανόησή μας για τον Άρη αλλά θα ανοίξουν και το δρόμο για πιθανή ανθρώπινη εξερεύνηση και αποικισμό του κόκκινου πλανήτη.
Πηγή: www.space.com



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com
If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/3xfHTz
Σχόλια
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.