Το τανγκό της αριστερής αντιπολίτευσης θέλει δύο...

Nonews-NEWS.com



Το τανγκό της αριστερής αντιπολίτευσης θέλει δύο...
http://www.nonews-news.com/2025/02/blog-post_80.html
Feb 9th 2025, 10:12


«ΣΥΡΙΖΑ, η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση», αναφέρει η αφίσα της πανελλαδικής εξόρμησης του κόμματος. Επειδή, όμως, άλλο να το λες και άλλο να ισχύει, κι επειδή είναι προφανής η ευθέως ανταγωνιστική σχέση με το ΠΑΣΟΚ (με τουλάχιστον δύο αφορμές τις τελευταίες ημέρες, εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και Τέμπη), στην Κουμουνδούρου είναι σε πλήρη εξέλιξη η... επιχείρηση, με τον σαφή και λακωνικό τίτλο, «Νέα Αριστερά».
Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δημοσίως και ιδιωτικώς, απευθύνουν προσκλήσεις προς τους πρώην συντρόφους τους για μια κοινοβουλευτική σύμπλευση (κατ' αρχάς), πετυχαίνοντας, έτσι, το άθροισμα των εδρών. Κάποιοι, πιο αισιόδοξοι αυτοί, θα ήθελαν ένα πιο τολμηρό βήμα από την Πατησίων (όπου και η έδρα της Νέας Αριστεράς), δεδομένου ότι περί τις 15 Μαΐου θα συγκληθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σταχυολογούμε μερικές από τις δηλώσεις της τελευταίας εβδομάδας:
● Ολγα Γεροβασίλη, αντιπρόεδρος της Βουλής: «Υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι εύκολο να γίνει. Ωστόσο, διαφαίνεται ότι η συνεργασία στην πράξη, στις κοινοβουλευτικές δραστηριότητες αλλά και ευρύτερα, επί προγραμματικής βάσης, ήδη αποτυπώνεται» (στον ρ/σ «984»).
● Γιώργος Καραμέρος, εκπρόσωπος Τύπου: «Εχουν αρθεί αυτά τα οποία μας χώριζαν. Η κοινωνία ζητάει ισχυρή αντιπολίτευση και βλέπει τη Νέα Δημοκρατία απέναντί της και ένα ΠΑΣΟΚ να λέει "περιμένετε". Δεν περιμένουμε να είμαστε το πρόβατο επί σφαγήν. Με προγραμματικό πλαίσιο, με κοινές δράσεις, για να υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα. Γιατί, αυτή τη στιγμή, υπάρχει βολική αξιωματική αντιπολίτευση» («Παραπολιτικά FM»).
● Γιάννης Ραγκούσης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού: «Ευχόμαστε και εργαζόμαστε (σ.σ. για τη σύγκλιση με τη Νέα Αριστερά)» (στον τηλεοπτικό σταθμό Attica).
● Κεντρικό στέλεχος της Κουμουνδούρου εκτιμούσε εξάλλου –σε συνομιλία του με την «Εφ.Συν.»– ότι είναι «θέμα χρόνου η κοινοβουλευτική σύμπλευση». Ο συνομιλητής μας υπογραμμίζει ταυτοχρόνως την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να καρπωθεί την κοινωνική δυσαρέσκεια, όπως και τη ζημιά που έχει υποστεί η Χαριλάου Τρικούπη σε δύο θέματα: την προεδρική εκλογή αφενός, την αδυναμία του Νίκου Ανδρουλάκη να διευρύνει το κόμμα του και με άλλους, πλην των Π. Παππά - Ρ. Θρασκιά, βουλευτές. Πάντως, αυτό δεν σημαίνει, από την άλλη, ότι όλες οι πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βλέπουν με καλό μάτι την επιστροφή των... απολωλότων προβάτων.
«Καλώς ορίσατε»
Παράλληλα, όμως, με τις δηλώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κάνει και συγκεκριμένα βήματα προσέγγισης. Χαρακτηριστικό ήταν αυτό που συνέβη όχι εδώ, αλλά στο… Βερολίνο, στις 11 και 12 Ιανουαρίου, στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η ατζέντα της συνεδρίασης περιελάμβανε το αίτημα δύο κομμάτων να γίνουν μέλη του ΚΕΑ: του Κόμματος Εργατών Βελγίου και της Νέας Αριστεράς, ο πρόεδρος της οποίας, Αλέξης Χαρίτσης, και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Πέτη Πέρκα υποστήριξαν το αίτημα του κόμματός τους.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Νέα Αριστερά χτυπούσε την πόρτα του ΚΕΑ, πλην, όμως, στο πρόσφατο παρελθόν προσέκρουσε σε ένα… βέτο: του ΣΥΡΙΖΑ, ορθότερα του Στέφανου Κασσελάκη. Με το επιχείρημα ότι η Νέα Αριστερά δεν είχε κάνει ακόμη ιδρυτικό συνέδριο, ούτε είχε Καταστατικό. Ολοι, ωστόσο, καταλάβαιναν τον πραγματικό λόγο…
Τον Ιανουάριο, όμως, το εμπόδιο «Κασσελάκης» είχε αρθεί και το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό, κάτι που αποτυπώθηκε, άλλωστε, και στην τοποθέτηση, εκεί, της Μαρίας Ρεπούση: το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και συντονίστρια του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καλωσόρισε τη Νέα Αριστερά στους κόλπους του ΚΕΑ, εκφράζοντας συγχρόνως την ελπίδα της το βήμα αυτό να είναι η αρχή για συνεργασία των δύο κομμάτων, και όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την εξέλιξη χαιρέτισαν, προφανώς, τόσο το ΚΕΑ όσο και η Ν. Αριστερά, η επίσημη ένταξη της οποίας θα εγκριθεί, τον Απρίλιο, στο Συμβούλιο Προέδρων και της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΑ.
Τρεις λέξεις
«Εχουν μπει, συνεπώς, οι υπογραφές για την επανένωση των δύο κομμάτων;» θα αναρωτηθεί κανείς. Μάλλον όχι. Πηγές της Νέας Αριστεράς, με τις οποίες επικοινώνησε η «Εφ.Συν», υπογραμμίζουν τρεις λέξεις: «Δομημένος προγραμματικός διάλογος». Και όσο δεν υπάρχει αυτός, όλα τα άλλα είναι στον αέρα, διευκρινίζουν.
Το τελευταίο οργανωμένο πεδίο διαλόγου, υπενθυμίζει ο συνομιλητής μας, ήταν ο προϋπολογισμός – και εκεί «δεν διαπιστώθηκαν συγκλίσεις», αναφέρει. Επιθυμία της Νέας Αριστεράς είναι να γίνει διάλογος και «μακάρι να μην αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον Κόκκαλη και ανένταχτους αριστερούς».
Οσο, όμως, δεν γίνεται διάλογος, οι… επιθέσεις φιλίας της Κουμουνδούρου μάλλον εκνευρίζουν την Πατησίων: με αυτά που λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «δείχνουν έλλειψη σεβασμού, είναι εκτός τόπου και χρόνου». Εξάλλου, προσθέτει η ίδια πηγή, «δεν μας ενδιαφέρει ένας ΣΥΡΙΖΑ που μετράει απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ. Ζητούμενο, η επανατοποθέτηση σε βασικά ζητήματα».
Με την επισήμανση, επίσης, ότι η κοινοβουλευτική συνεργασία αποτελεί «το προτελευταίο βήμα πριν την κοινή κάθοδο στις εκλογές», το κεντρικό στέλεχος της Νέας Αριστεράς μιλά για τις σχέσεις με τους πρώην συντρόφους του ως εξής: «Είναι λάθος να θεωρούν ότι είμαστε δεδομένοι. Δεν έχουμε καλές εκλογικές και δημοσκοπικές επιδόσεις, το ξέρουμε, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στα καλύτερά του...». Και στο διά ταύτα, «δεν έχει ανοίξει καμία διαδικασία διαλόγου. Η Νέα Αριστερά έχει συνεδριακή θέση για Λαϊκό Μέτωπο, όταν καταλήξει κι ο ΣΥΡΙΖΑ, ας μας πει...». Νίκος Παπαδημητρίου
efsyn.gr



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια